Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Čekaní skončilo! Nový most ve Svinarech byl slavnostně otevřen

Dlouhé čekání na propojení dvou svinarských břehů skončilo. Dnes dopoledne byl nový Most plukovníka Šrámka slavnostně otevřen a vzápětí se po něm projeli první motoristé. Královéhradecký kraj za něj zaplatil 80 milionů korun včetně DPH. Část starého mostu, který sloužil úctyhodných 111 let, je na místě stále k vidění.

Konstrukci mostu zpevňuje 100 tun betonářské výztuže. Celkově stavaři použili 530 kubických metrů betonu. Po betonování a dostatečném vytvrdnutí následovala montáž ocelových oblouků, které jsou pro podobu nového mostu charakteristické. Po předepnutí konstrukce pomocí 19 kabelů se mohla odstranit podpěrná skruž.  Zprovoznění mostu předcházela zatěžkávací zkouška, kterou provedli odborníci z pražské ČVUT. Jako zkušební zatížení posloužilo deset nákladních automobilů Tatra o celkové hmotnosti 220 tun.

Nový most s rozpětím 75 metrů převádí přes řeku Orlici silnici III/3082, chodník a inženýrské sítě.

„Podobná stavba nevzniká na krajských silnicích každý rok. Most slouží nejen místní dopravě, ale celé oblasti mezi centrem Hradce Králové a Třebechovicemi. Věřím, že bude dobře sloužit přinejmenším dalších sto let. Havarijní stav původního mostu a jeho vynucené uzavření bylo jedním z prvních úkolů, které jsem musel ve své gesci řešit. Za to, že se nám podařilo splnit slib daný místním občanům, chci poděkovat stavební firmě a všem, kteří se na tomto díle podíleli,“ řekl první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

Nový most, stejně jako ten starý, ponese jméno svinarského rodáka plukovníka Bohumila Jana Šrámka, který se za II. světové války zapojil do domácí odbojové organizace Obrana národa.

Autoři

Štítky Most, Svinary, plukovník Šrámek, Hradec, stavba, doprava, Jan Šrámek, Královéhradecký kraj, České vysoké učení technické v Praze, Tatra Trucks, druhá světová válka, Martin Červíček, Obrana národa, Hradec Králové, Třebechovice pod Orebem

FOTO/VIDEO: Čekaní skončilo! Nový most ve Svinarech byl slavnostně otevřen  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.