Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj začal stavět první část obchvatu Opočna za 145 milionů korun

Královéhradecký kraj dnes zahájil stavbu první etapy obchvatu třítisícového Opočna na Rychnovsku. Silnice by měla být hotová v srpnu 2020. Stavba s celkovými náklady 145 milionů korun je součástí šestimiliardové investice státu a kraje do veřejné infrastruktury v zóně Solnice - Kvasiny, kde působí rostoucí závod automobilky Škoda Auto. Opočno je od Kvasin vzdáleno 12 kilometrů.

Obchvat je přeložkou silnice druhé třídy číslo 298, která zatím vede centrem města. Budovaná severní část obchvatu je dlouhá 2,16 kilometru. „Začne na kruhovém objezdu, který vznikne na křižovatce silnic vedoucích z Opočna na Bohuslavice a České Meziříčí. Za městem se napojí na silnici II/298 vedoucí na Dobrušku," uvedl náměstek hejtmana Martin Červíček (ODS). Většinu nákladů hradí dotace státu, kraj se podílí čtvrtinou.

Zcela se město tranzitní dopravy zbaví po vybudování západní části obchvatu, která měří 1,5 kilometru. Druhá část obchvatu začne u nového kruhového objezdu a povede přemostěním Zlatého potoka na silnici z Opočna ve směru na Třebechovice pod Orebem a Hradec Králové. „U druhé části obchvatu kraj žádá o dotaci z evropského programu IROP. Stavba by měla navázat na první etapu a hotová by mohla být do konce roku 2021," řekla vedoucí oddělení průmyslových zón krajského Centra investic, rozvoje a inovací (CIRI) Jana Jiráňová. Odhad nákladů na druhou etapu činí 177 milionů korun.

Obchvat odvede z města především významnou část dopravy, která souvisí s kvasinskou průmyslovou zónou. Po nové silnici se také turisté snáze dostanou do Orlických hor. Obchvat od zástavby města oddělí protihlukové stěny a val osázený stromy.

Dodavatelem první etapy je stavební společnost M-Silnice, která tendr vyhrála s cenou 128 milionů korun včetně DPH. „Celková cena 145 milionů korun zahrnuje přípravné práce, výkupy pozemků, realizaci samotné stavby a technický dozor," uvedl radní pro investice Václav Řehoř (ODS).

Z šestimiliardové podpory do veřejné infrastruktury na Rychnovsku půjde největší část v objemu 3,5 miliardy korun do dopravních staveb, především obchvatů. Nyní zahajovaný obchvat Opočna je z tohoto pohledu první velkou stavbou. Po obchvatu Opočna by měla následovat stavba obchvatu Domašína, který má již vydané územní rozhodnutí. Kraj dále pracuje na přípravě stavby druhé etapy obchvatu Solnice a na obchvatech Častolovic a Rychnova nad Kněžnou.

Kromě dopravních staveb půjdou další významné peníze ze státní dotace na vybudování průmyslové zóny u Solnice, stavbu nájemních bytů, posílení kapacit policie, na školství či na projekty obcí Kvasiny a Solnice. Kraj by v rámci podpory chtěl také za 400 milionů korun rozšířit rychnovskou nemocnici.

Autoři

Štítky stavby, silnice, správa, obchvat, Opočno, Královéhradecký kraj, Kvasiny, Solnice, investice, ŠKODA AUTO a.s., okres Rychnov nad Kněžnou, ODS, průmyslová zóna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj začal stavět první část obchvatu Opočna za 145 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.