Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Silné zimní bundy přidávají pár centimetrů, které snižují účinnost bezpečnostních pásů

Svrchní zimní oděv v kombinaci s bezpečnostními pásy není pro cestující to nejlepší řešení. Silné zimní bundy přidávají pár centimetrů, které snižují účinnost bezpečnostních pásů.

V České republice platí povinnost připoutání se při cestování ve vozidle pro všechny prostřednictvím adekvátních zádržných systémů. Do výšky 150 cm nebo váhy 36 kg, musí být osoby (děti) přepravovány v adekvátním zádržném systému. Upevnění se pomocí bezpečnostních pásů má několik pravidel a doporučeních, aby bylo účinné.

Bezpečnostní pás by měl být veden v těsné blízkosti s tělem přes pevné body. Těmi jsou boky, klíční kost a hrudní kost. V případě zimních bund jde o centimetry navíc, které ovlivní chování těla ve vozidle v případě nehody nebo prudkého brzdění. V takové situaci se tělo pohybuje několikanásobně vyšší hmotností a naráží do bezpečnostního pásu jako do pevné překážky. Podle testování německého autoklubu ADAC dochází při těchto nehodách k poranění břišní dutiny, a to nejen na úroveň lehkého zranění.

Proto při cestování v nadcházejícím chladném počasí zimní bundy alespoň rozepínejte. Poté si bezpečnostní pás dotáhněte do těsné blízkosti k tělu. „V případě, že poutáme své ratolesti, doporučujeme zimní bundu sundat úplně. Rozdíl délky odvinutého pásu připoutaného dítěte s bundou či bez bundy může  být až o několik centimetrů. Dítěti bundu vysvlečte, připoutejte ho a poté ho jí nebo připravenou dekou přikryjte. Je to pár vteřin navíc, které však mohou ochránit vaše dítě v případě nehody,“ upozorňuje Markéta Novotná, metodik dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky Tým silniční bezpečnosti, zima, bezpečnost, bezpečnostní pás, bunda, Česko, havárie, ADAC

Silné zimní bundy přidávají pár centimetrů, které snižují účinnost bezpečnostních pásů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.