Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Sobota 31. srpna 2024  |  Svátek má Pavlína
Bez reklam

Na Rychnovsku začala přestavba křižovatky U Voříšků na kruhový objezd

Na Rychnovsku mezi Solnicí a Častolovicemi začala přestavba frekventované křižovatky na silnici II/321 za 45 milionů korun. Hotovo by mělo být nejpozději na podzim. Stavbaři křižovatku přebudují na kruhový objezd, doprava bude bezpečnější.

Projekt je součástí investic státu a kraje do veřejné infrastruktury a budování průmyslové zóny Kvasiny – Solnice, kde je největší továrnou závod automobilky Škoda Auto. Křižovatka je v lokalitě U Voříšku na hranici katastrů Rychnova nad Kněžnou a Třebešova, ústí do ní také silnice z obou sídel. Silnice II/321 je zatížená zejména kamionovou dopravou, která míří do průmyslové zóny. Na křižovatce U Voříšku a v jejím okolí se v minulosti stalo mnoho nehod.

"Nový kruhový objezd bude bezpečnější už z toho důvodu, že řidiči budou muset před křižovatkou snížit rychlost, zároveň bude vozovka širší, takže křižovatka bude přehlednější," řekl krajský mluvčí Dan Lechmann.

Stavební práce začaly na konci května. Investorem je kraj, náklady v plné výši hradí dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). "V souvislosti s rekonstrukcí křižovatky U Voříšku jsme dlouhodobě usilovali o to, abychom tady neudělali jen kruhový objezd, ale abychom rozšířili příjezdové prostory, a zvýšili tak bezpečnost. ... Hotovo by mělo být nejpozději v říjnu, ale je možné, že řidičům se nová křižovatka otevře už v září," uvedl hejtman Martin Červíček.

Stavbaři vybudují jednopruhovou okružní křižovatku se čtyřmi výjezdy a vnějším průměrem 46 metrů. Zpevněný prstenec okružní křižovatky bude mít šířku 2,5 metru, jízdní pás křižovatky šest metrů. Vjezdové větve budou v šíři pěti metrů, výjezdové 5,5 metru.

"V projektu se také počítá s opravou povrchu vozovky zhruba v délce 750 metrů až na začátek obchvatu Domašína, dále s přeložkou vodovodního řadu, přípravou území pro nové umístění pyrámu (kamenného rozcestníku jehlanovitého tvaru), který je prohlášenou kulturní památkou v Ústředním seznamu kulturních památek ČR," uvedl Lechmann.

Na trase mezi Častolovicemi a Solnicí kraj v roce 2021 otevřel dvoukilometrový obchvat Domašína. Náklady na stavbu, výkupy pozemků, archeologický průzkum a projektové práce vyšly na více než 116 milionů korun.

Dalším významným dokončeným dopravním projektem na Rychnovsku z poslední doby je obchvat Opočna. Kraj otevřel závěrečnou druhou část obchvatu Opočna za 230 milionů korun v červnu. Stavba navázala na první etapu obchvatu, kterou kraj dokončil v roce 2020. Pro třítisícové město jde o důležitý krok, který odvedl tranzitní dopravu z centra. Také tento projekt je součástí rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice-Kvasiny.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, stavby, silnice, správa, Rychnovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Rychnovsku začala přestavba křižovatky U Voříšků na kruhový objezd  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.