Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policistům se vrátí právo řešit přestupky i domluvou

Policistům se vrátí právo řešit méně závažné přestupky pouze domluvou bez nutnosti je zaznamenávat. Senát schválil poslaneckou novelu, která domluvu ze zákona opět umožní. Předkladatelé si od změny slibují zejména snížení administrativy. Předloha nyní zamíří k podpisu prezidentovi.

V současnosti mohou policisté vyřešit přestupek přímo na místě příkazem, a to buď pokutou, nebo napomenutím. Zavedla to reforma přestupkové legislativy účinná od loňského července. Pro napomenutí by měli policisté využívat nový formulář. Ministerstvo vnitra sice v metodice připouští možnost řešit některé prohřešky zcela neformálně, podle autorů předlohy ale trvají pochyby, zda pro takový způsob existuje zákonný podklad.

„Z důvodu existence dalšího formuláře je poukazováno na nárůst administrativní zátěže policie i dalších orgánů řešících přestupky příkazem na místě v terénu, když vedle příkazových bloků na pokutu si musí zajistit též příkazy na místě, kterými je ukládáno napomenutí," stojí ve zdůvodnění novely skupiny poslanců ze všech klubů v čele se Zdeňkem Ondráčkem.

Předkladatelé proto navrhli v podstatě návrat k postupům, které platily před reformou. Novela by zrušila napomenutí a vedle pokuty by zakotvila domluvu. „Domluva přitom bude využívána zejména v případech, kdy míra společenské škodlivosti daného činu je natolik nízká, že uložení pokuty by bylo s ohledem na závažnost přestupku a osobu pachatele nepřiměřené," píše se v důvodové zprávě. Bude to platit i pro přestupky v dopravě, za něž nyní policisté pokutu jednotlivcům uložit musí.

Kabinet předlohu podpořil. Měla by být účinná už od ledna. 
 

Autoři

Štítky policie, přestupek, domluva, novela, zákon, Zdeněk Ondráček, právo

Policistům se vrátí právo řešit přestupky i domluvou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.