Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Horní úsek lanovky na Sněžku dnes zastavil silný vítr. Hrozí pád lavin

Silný vítr dnes ráno zastavil horní úsek kabinové lanovky na Sněžku, dolní úsek z Pec pod Sněžkou na Růžovou horu je v provozu. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h. Situace se během dne může změnit.

Když je horní úsek lanovky mimo provoz, mohou se lidé z Růžové hory na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru. Lanovka na Sněžku je v provozu od 08:00 do 18:00.Ostatní lanovky ve středních a východních Krkonoších, které mají být v provozu, fungují.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno jasno, sedm stupňů pod nulou, 118 centimetrů sněhu a vítr dosahoval rychlosti okolo 25 km/h, uvedla na webu Horská služba Krkonoše.

Lavinové nebezpečí v Krkonoších

V Krkonoších platí v lavinových lokalitách druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Na hřebenech je 100 až 130 centimetrů sněhu.

"Na ledovou krustu napadlo za poslední sněžení nad 1200 metrů nad mořem 50 cm nového sněhu v kombinaci se silným JZ až Z větrem, později se S až JV větrem. Ve sněhové pokrývce se začínají tvořit hranaté krystaly. Během dne budou srážky sněhové v kombinaci se SZ - Z větrem," uvedl dnes na webu horské služby Robert Dlouhý.

Na závětrných svazích nad 1200 metrů nad mořem se mohou vyskytnout laviny z navátého sněhu. "Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi. Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá. Dají se očekávat pouze laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu.Tendence lavinového nebezpečí je setrvávající," uvedl Dlouhý.

Horská služba varuje na hřebenech hor před zledovatělým terénem. "České hory pokryla v posledních dnech tvrdá, místy i deset centimetrů tlustá, ledová krusta. Kopce doslova zmrzly. Skialpinistické pásy na tomto povrchu prakticky nefungují," uvedla na webu horská služba. Horští záchranáři proto doporučují skialpinistům pořídit si tzv. stoupací železa, která se umísťují pod skialpinistické vázání.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Na polské straně to jsou Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar. Ročně v horách sjede několik desítek lavin, které však nezasahují obydlená místa, lyžařské sjezdové tratě a přístupové cesty.

Řidiči v kraji mají být opatrní 

Na nesolených silnicích ve vyšších oblastech Krkonoš a Orlických hor v Královéhradeckého kraje ležela ráno vrstva sněhu. Řidiči by měly být zvláště opatrní v místech vtékající vody na vozovku, kde může být led. Na Rychnovsku, Náchodsku, Trutnovsku a Jičínsku se na vedlejších silnicích lokálně může tvořit námraza a zmrazky od vytékající vody.

V Královéhradeckém kraji bylo ráno zataženo až oblačno, teploty se pohybovaly od minus tří stupňů Celsia po nulu, na horách od minus sedmi do minus jednoho stupně.

Přes den má být v kraji zataženo až oblačno, ojediněle sněžení nebo sněhové přeháňky, večer na horách srážky četnější. Nejvyšší denní teploty budou od minus dvou do plus jednoho stupně, na horách od minus čtyř do minus jednoho stupně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto snezkalanovka.cz

Štítky ČR, rekreace, počasí, lanovky, Sněžka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horní úsek lanovky na Sněžku dnes zastavil silný vítr. Hrozí pád lavin  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.