Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Silnice na hrázi rybníku Broumar v Opočně bude od zítřka opět průjezdná

V Opočně na Rychnovsku zítra otevřou opravenou silnici, která vede po zrekonstruované hrázi rybníka Broumar. Celý úsek silnice z Opočna na obec Semechnice je uzavřen od jara.

Stavba byla rozdělená do dvou etap. První etapa rekonstrukce začala v polovině března pracemi na mostě přes Zlatý potok a přestavbou propustků. "Součástí první etapy bylo například odtěžení části hráze zhruba v šířce 40 metrů. V červnu začala druhá etapa, která zahrnovala opravu vozovky, chodníku, veřejného osvětlení, zřízení trvalého odběrného místa požární vody a také sdruženého bezpečnostního přelivu," řekla starostka Opočna Šárka Škrabalová

Celkové náklady se kvůli neočekávaným pracím zvýšily, původní předpoklad byl přes 55 milionů korun. Takzvané vícepráce vznikly na straně města i kraje.

Důvodem rekonstrukce hráze byl především špatný stav propustků, kterými se rybník vypouští a které mají odvádět přebytečnou vodu při povodních. Zrušeny byly tři bezpečnostní propustky a místo nich vznikl sdružený bezpečnostní přeliv společně s novou výpustí.

"Opočno financovalo likvidaci dosavadních propustků, vybudování nového bezpečnostního přelivu a také chodníku, veřejného osvětlení a odběrného místa požární vody," řekla starostka. Cena prací se podle radnice zvýšila asi o 3,7 milionu korun na více než 25,8 milionu korun.

Kraj, který dal opravit silnici a most, se měl původně podílet na celkové investici částkou 34,5 milionu korun, zaplatil ale okolo 36 milionů korun, uvedli zástupci kraje na začátku října. Uvedené ceny jsou včetně DPH.

Majitelem rybníka je město Opočno, správcem silnice kraj a nájemcem rybníka je majitel rychnovského zámku Jan Egon Kolowrat Krakowský Liebsteinský. Rybník Broumar, který vznikl v současné podobě zřejmě v 15. století, má výměru zhruba 60 hektarů. Při běžné provozní hladině je v rybníku zhruba 700.000 metrů krychlových vody.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Opočno

Štítky ČR, stavby, silnice, rybník, Broumar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice na hrázi rybníku Broumar v Opočně bude od zítřka opět průjezdná  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.