Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Hradec Králové dá opět změřit hluk z dálnice D11 na západním okraji města

Radnice Hradce Králové dá v městské části Plačice opět změřit hluk z dálnice D11. Výsledky měření hodlá využít pro jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD) o případné dodatečné výstavbě protihlukových stěn. Stěny by měly Plačice, které leží na západním okraji města, ochránit před hlukem. Dálnice D11 míjí Plačice od srpna 2017, od prvních domů je vzdálená asi 400 metrů.

Měření hluku pro město na podzim udělá specializovaná firma za 290 tisíc korun. Měřit bude po dobu 20 dní na dvou místech, které odborníci vyberou po konzultaci s komisí místní samosprávy. Měření by mělo zmapovat šíření hluku při různých meteorologických podmínkách. Výsledky měření by město mělo mít v závěru letošního roku.

Měření hluku u Plačic se dělalo již dvakrát, naposledy loni. Jeho výsledky však neposkytly dostatečné argumenty k tomu, aby ŘSD u Plačic postavilo protihlukové stěny. Dálnici ale podle radnice využívá stále více řidičů, čímž se zvyšuje i hluk. "Je dobře, že máme u Hradce dálnici, ale nesmí to snížit kvalitu života místních," uvedla primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub).

ŘSD v minulosti uvedlo, že pokud by se v budoucnu u D11 prokázalo překročení hlukových limitů, reagovalo by na to stavbou protihlukových stěn.

U čtvrti Svobodné Dvory, která leží na sever od Plačic a také ji míjí dálnice, ŘSD podle dřívějších plánů protihlukové stěny staví od začátku letošního července. Dálnice prochází Svobodnými Dvory od prosince 2021, betonové stěny stavbaři staví přerušovaně po obou stranách dálnice mezi 91. až 96. kilometrem. Výstavba stěn vyjde na 97,5 milionu korun bez daně, hotovo by mělo být do podzimu.

Silničáři také připravují výstavbu protihlukové stěny na dalším místě D11 -u Černožic na Hradecku. Stěna by měla mít délku asi 400 metrů po jedné straně dálnice ve směru na Jaroměř. Její stavba by měla přijít na devět milionů korun bez daně.

D11 z Prahy do Hradce Králové a na státní hranici s Polskem začal stát budovat v roce 1978 a zatím je z plánovaných 154 kilometrů hotových 113 kilometrů. Od prosince 2021 dálnice končí na severním okraji Jaroměře.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky ČR, správa, doprava, silnice, zdraví, D11, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Dvořák

To je tak, když se postaví nějaká stavba a až potom se dodatečně řeší dopady na okolí. Pro naši civilizaci bohužel typické.

Pátek, 15. září 2023, 10:47Odpovědět

Hradec Králové dá opět změřit hluk z dálnice D11 na západním okraji města  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.