Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dopravní podnik Hradce Králové spustil placení jízdného v MHD bankovní kartou

Dopravní podnik města Hradce Králové konečně spustil placení jednotlivého jízdného v městské hromadné dopravě bankovní kartou. Původně podnik plánoval, že by nový systém mohl být v provozu na konci loňského roku.

Placení jízdného bankovní kartou umožnil nový odbavovací systém, který firma pořídila za 25 milionů korun. Zavedení a spuštění systému provázely potíže a zdržení. "Mezi 06:00 až 09:00 platbu bankovní kartou využilo 45 cestujících, kteří jeli ve 30 autobusech. Platby proběhly v pořádku," řekl ředitel podniku Zdeněk Abraham.

Ceny jízdného se neměnily, základní jízdné je dál za 14 korun. Současně podnik v novém odbavovacím systému, který dodaly společnosti EM Test ČR a Emtest, zachoval všechny dosavadní možnosti platby, například městskou kartou nebo papírovými jízdenkami. Systém nahradil již nevyhovující technologii z roku 2005, jejímž základem bylo odbavení čipovou městskou kartou.

Podle hradecké radnice by nové způsoby platby jízdného mohly přivést do autobusů a trolejbusů více cestujících, zejména těch, kteří nejezdí pravidelně. Loni podnik přepravil přes 35 milionů lidí. Vedle jednotlivého jízdného má být v budoucnu na bankovní kartu navázané i časové jízdné. Systém by měl umět také akceptovat třeba kartu integrované regionální dopravy IREDO, případně kartu Českých drah.

Jízdenky cestující koupí tak, že platební kartu přiloží k bezkontaktní platební čtečce. Na displeji čtečky cestující případně navolí, zda chce koupit jízdné zlevněné nebo jízdné pro další lidi. Kartou lze koupit i přestupní jízdenku, která platí 35 nebo 50 minut. Po zakoupení prvního jízdného za 14 korun je při nástupu do dalšího vozidla po přiložení karty cestujícímu odečtena ještě platba čtyři koruny. Systém umožňuje i platbu chytrým telefonem, chytrými hodinkami či jiným zařízením, v němž je bankovní karta nahrána.

Při platbě kartou nelze využít možnosti levnější jízdy na takzvanou krátkou vzdálenost. "Pro využití jízdy na krátkou vzdálenost bude v budoucnu nutno svou kartu registrovat do systému. O možnosti registrace budou cestující v předstihu informováni," uvedl podnik.

Dodávku a instalaci systému zdrželo to, že dodavatel měl problém s pořízením některých komponentů, například čipů. Následné zdržení způsobily problémy s propojením odbavovacího systému s bankovním systémem. Placení bankovní kartou chtěl podnik původně spustit v květnu.

Součástí zakázky na odbavovací systém je i obnova systému dispečerského řízení, e-shopu pro zákazníky a pořízení 19 nových elektronických označníků na jedenácti zastávkách. Část vozů bude také disponovat zařízením pro sčítání cestujících.

Hradecká MHD má osm trolejbusových linek, 20 autobusových a čtyři linky jsou noční. Jízdné v Hradci Králové zůstává stejné od roku 2016. Jednotlivá papírová základní jízdenka stojí 20 korun a jednotlivá jízda placená elektronicky je za 14 korun. Město Hradec Králové letos počítá, že dopravnímu podniku poskytne provozní dotaci 380

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, MHD, banky, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik Hradce Králové spustil placení jízdného v MHD bankovní kartou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.