Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nejen na podzim hrozí srážka se zvěří, volte čelní střet, radí odborníci

K nejvíce srážkám se zvěří dochází na podzim, ale ani v jiné roční období je nemůžeme vyloučit. Své o tom ví motorkářka, které do cesty u Chlumce nad Cidlinou vběhla srna a ženu musel záchranářský vrtulník přepravit do nemocnice. Tam bohužel zemřela.

Mezi Chlumcem nad Cidlinou a Lovčicemi na Hradecku na silnici I/11 srazila motorkářka srnce. Řidička utrpěla vážnější zranění a letěl pro ni vrtulník. V nemocnici ale po několika hodinách zemřela. Takové příprady i teď v letním období plní policejní statistiky a nejen policisté varují, aby řidiči byli ve střehu. 

Zvěř můžeme čekat určitě tam, kde před ní varuje dopravní značka "pozor lesní zvěř" a intuitivně také mezi poli či lesy. V těchto úsecích je potřeba snížit rychlost a být ve střehu. K nejvíce srážkám dochází během nočních hodin. Říká se, že srny běží většinou ve dvou, a dá se tak čekat, že jedno zvíře následuje druhé. Zvěř v blízkosti silnice nejčastěji signalizují její světélkující oči. V takovém případě je nutno ztlumit dálková světla, která zvěř oslepují, okamžitě snížit rychlost a připravit se na případné brzdění. Pokud zvíře neuteče, je možné zkusit ho vyplašit zatroubením.

V nemocnici zemřela motorkářka, které vběhl v sobotu u Lovčic do cesty srnec

Pětadvacetiletá motorkářka, která srazila v sobotu odpoledne u Lovčic na Královéhradecku srnce, v nemocnici zemřela. Vážně zraněnou ženu transportoval po nehodě do nemocnice vrtulník.

Pokud už je střet se zvířetem nevyhnutelný, doporučení odborníků zní jasně. Brzdit plnou silou a zvolit čelní náraz. Z pohledu psychiky řidiče je to těžká situace, ale auta jsou na čelní náraz konstruována a deformační zóny pohltí energii v co nejvyšší možné míře. Jakýkoliv jiný manévr, zvláště zbrklá, panická reakce, je velmi riskantní. Podle testů, je totiž mnohem bezpečnější přímý střet se zvířetem než snaha o vyhnutí se.

Intenzivní brzdění sníží rychlost a přímý náraz sice pravděpodobně automobil značně poškodí, ale díky konstrukci vozu je posádka dostatečně ochráněna. 

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Foto Archiv DSA

Štítky srážka, zvěř, doprava, ČR, srna, motorka, nehoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Dvořák

Srnci jen ve dvou? Bývá jich celá skupina. Když člověk vidí jednoho, je potřeba počítat s těmi ostatními.

Středa, 26. července 2023, 12:38Odpovědět

Nejen na podzim hrozí srážka se zvěří, volte čelní střet, radí odborníci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.