Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V hradeckém MHD stále nelze platit kartou, odbavovací systém plně nefunguje

Nový odbavovací systém v městské hromadné dopravě v Hradci Králové ve své hlavní části stále nefunguje. Nelze v něm zaplatit jízdné platební kartou. Důvodem jsou problémy s jeho propojením s bankovním systémem.

Dopravní podnik města Hradce Králové původně mínil, že by systém mohl spustit v květnu. Systém za 25 milionů korun od společností EM Test ČR a Emtest nahrazuje již nevyhovující technologii z roku 2005, jejímž základem je odbavení čipovou městskou kartou.

Nejde o první potíže při instalaci systému. Původně měl být v provozu na konci loňského roku. Dodavatel ale měl problém s pořízením některých komponentů, například čipů. Nyní jsou již v autobusech a trolejbusech nainstalovaná všechna příslušná zařízení a čtečky nového systému, ale zatím dokážou plnit jen funkce již vyřazeného systému, tedy přijímat čipovou kartu.

Nynější technický problém je podle Hlouška na straně banky ČSOB, která má bankovní spojení zajistit. "Na odstranění závady dennodenně pracují. Dopravní podnik stále naléhá na banku, aby problém odstranila," uvedl náměstek primátorky pro dopravu Miroslav Hloušek.

Banka ČSOB odpovědnost za zpoždění odmítla. "Komplikace spatřujeme zejména v tom, že dodavatel služeb Emtest delší dobu odkládal implementaci platební části řešení, které mělo ověřit technickou integraci se systémy ČSOB. Tento kontrolní a ověřovací proces probíhá až nyní před spuštěním služby," uvedl mluvčí ČSOB Patrik Madle. Problém podle něj patří mezi běžné procesní záležitosti, které se objevují při zavádění nového systému. Uvedl, že ČSOB úspěšně dodala například platební řešení pražskému dopravnímu podniku a má za sebou projekty na Slovensku nebo v Maďarsku.

Dopravní podnik s odkazem na informace Emtestu tvrdí, že zádrhel je v implementaci technologie na straně ČSOB. "V případě použití platební karty pro zakoupení jednorázového jízdného je problém v tom, že terminál ve vozidlových čtečkách jízdenku zakoupí, napíše o tom informaci cestujícímu, ale neodečte peníze z účtu," řekl ČTK mluvčí dopravního podniku František Meduna.

Systém zatím nedokáže ani řešit časové jízdné navázané na platební kartu. Na správném fungování platební karty jako takzvaného identifikátoru je přitom závislé i rozšíření systému pro placení dalšími zařízeními, například mobilním telefonem nebo takzvanými chytrými hodinkami.

Dopravní podnik ani banka nemají jasno v tom, kdy by vše mohlo fungovat. "ČSOB nesdělila, v jakém časovém horizontu se jí podaří problémy vyřešit. Na straně Emtestu je implementace hotová, ke spuštění jsou připraveni téměř okamžitě," uvedl Meduna. Banka uvedla, že k termínu spuštění se nemůže vyjádřit. "Neznáme harmonogram spouštění projektu ze strany Emtestu a nevíme, jak velkou část integrace tvoří naše systémy a jaký je stav připravenosti celého řešení," uvedl Madle.

Dopravní podnik dříve uvedl, že principem fungování a mírou zabezpečení se nový systém neliší od platebních systémů u obchodníků. Podle radnice by nové způsoby platby jízdného mohly přivést do autobusů a trolejbusů více cestujících, zejména těch, kteří nejezdí pravidelně. Loni podnik přepravil přes 35 milionů lidí.

Součástí zakázky je i obnova systému dispečerského řízení, e-shopu pro zákazníky a pořízení 19 nových elektronických označníků na jedenácti zastávkách. Část vozů bude také disponovat zařízením pro sčítání cestujících.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, správa, MHD, banky, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém MHD stále nelze platit kartou, odbavovací systém plně nefunguje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.