Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Sdílená kola v Hradci Králové zůstávají. Město projekt podpořilo i pro další rok

Dvůr Králové nad Labem, Pardubice, Hořice i Hradec Králové. Všechna tato města nabízí svým občanům sdílená kola. Ve všech mají cyklisté prvních 15 minut zdarma. Služba v Hradci Králové bude fungovat i následující rok. A to díky dvěma milionům, které ze svého rozpočtu vyčlenilo město.

 „Sdílená kola si v Hradci Králové poměrně rychle získala své uživatele. Po zavedení první čtvrthodiny jízdy zdarma od loňského července stoupl počet výpůjček o 167 procent. Právě výpůjčky do patnácti minut tvoří téměř devadesát procent všech jízd s využitím sdílených kol v Hradci Králové,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátorky Lukáš Řádek (TOP09). 

Od loňského července do letošního března najezdila sdílená kola v Hradci Králové více než 62 tisíc kilometrů. Denně si je půjčuje zhruba 155 lidí. „Předpokládáme, že tato čísla nadále porostou, společnost Nextbike má v plánu počty kol navýšit až na 250, vzniknou i nová stanoviště, která zvýší dostupnost celého systému,“ dodává Řádek. Podle dat společnosti Nextbike si v Hradci Králové kola půjčují nejčastěji studenti.  

Rekordním dnem s 375 výpůjčkami byl 10. srpen, kdy v Hradci Králové probíhalo Celostátní setkání mládeže. Nejfrekventovanější trasy jsou v blízkosti vysokoškolských kolejí, obchodního centra Futurum a fakultní nemocnice. Využívaným stanovištěm je také Riegrovo náměstí díky propojení na vlakové nádraží. Nejvíce je služba využívaná ve všední dny v ranní špičce kolem sedmé hodiny, odpoledne pak kolem hodiny patnácté. 

Ohodnoť článek

Foto Nextbike Czech Republic

Štítky Hradec Králové, Dvůr Králové nad Labem, Pardubice, Hořice, Nextbike, sdílená, kola, jízdní, projekt, miliony

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sdílená kola v Hradci Králové zůstávají. Město projekt podpořilo i pro další rok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.