Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stavba mostu přes Orlici v Hradci Králové jde do závěrečné fáze

Stavba nového mostu přes řeku Orlici ve čtvrti Svinary v Hradci Králové jde do závěrečné fáze. Stavbaři vybetonovali mostovku a nyní budují oblouky v horní části mostu. Pro dopravu by se měl most otevřít do konce letošního roku, řekla mluvčí hejtmanství Sylvie Velčovská. Most stavbaři od letošního dubna budují na místě železného mostu plukovníka Šrámka, který byl v havarijním stavu.

Nový most o rozpětí 75 metrů bude mít jen jedno pole. Původní most z roku 1907 měl uprostřed kamenný pilíř. Most bude mít dva jízdní pruhy a po jedné straně chodník. Investorem mostu za 78 milionů korun včetně DPH je Královéhradecký kraj.

Svinarský most je důležitý pro dopravu ve východní části stotisícového Hradce Králové. Nejbližší mosty přes Orlici jsou na městském silničním okruhu a pak v Krňovicích. Most spojuje části Svinar na obou stranách řeky, využívají ho i obyvatelé Malšovy Lhoty a Malšovic. Řidiči jej používají jako zkratku při cestě z jižní části města směrem na Rychnov nad Kněžnou a Ostravu.

Zbouraný železný most byl pro auta uzavřený od ledna 2017. Mohli na něj jen pěší a cyklisté. Most zcela ve šrotu neskončil. Polovinu mostu si převzal Hradec Králové, který chce torzo zachovat jako doklad mostního stavitelství počátku 20. století. Mostové pole zatím leží na levém břehu řeky. Radnice míní, že by do něj mohl být zabudován bufet či půjčovna lodí nebo by mohlo po renovaci posloužit jako most jinde.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky most, rekonstrukce, Hradec Králové, Svinary, Orlice, Královéhradecký kraj, Malšovice, Lhoty, Ostrava, Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba mostu přes Orlici v Hradci Králové jde do závěrečné fáze  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.