Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Firma ISP loni vydělala na parkování v Hradci Králové 16 milionů korun

Společnost ISP Hradec Králové, která provozuje systém parkování ve stotisícovém Hradci Králové, loni vykázala zisk 16,3 milionu korun po 17,5 milionu korun v roce 2016. Na dividendách firma z loňského zisku vyplatila tři miliony korun. Tržby firmě loni zůstaly na 47 milionech korun. Vyplývá to z dokumentů, které firma založila do Sbírky listin hradeckého krajského soudu. Společnost ISP patří soukromé stavební společnosti BAK.

Společnost ISP Hradec Králové provozuje parkovací systém ve městě od ledna 2007 na základě třicetileté koncesní smlouvy udělené hradeckou radnicí. Město nemá ze zisků ISP žádný příjem, dividendy inkasuje BAK. Od roku 2007 firma ISP v Hradci na parkování vydělala 134 milionů korun čistého zisku. Ceny parkovného určuje město, které do systému parkování žádné své peníze nevkládá.

Hlavní tržby má firma ISP z parkovacích automatů v ulicích. Celkem firma v takzvané zóně ISP, která zabírá centrum a širší střed města, vybírá z 7167 parkovacích míst. Z nich je 500 v parkovacím domě Katschnerka a 199 v parkovacím domě na hradeckém hejtmanství. Další příjmy firma, která má sedm zaměstnanců, získává z prodeje parkovacích karet či pronájmu parkovacích míst. Hodina parkování v Hradci stojí podle lokality od deseti do 30 korun.

Firma ISP má za peníze vybrané z parkování postavit v Hradci nejméně 1000 parkovacích míst a po dobu trvání koncesní smlouvy investovat nejméně 300 milionů korun. Polovinu závazku výstavby parkovacích míst firma splnila v roce 2009, když nákladem 121 milionů korun otevřela garáže Katschnerka. Na stavbu si ISP vzala úvěr, který splatila letos v červnu.

Letos firma ISP začala v areálu Gayerových kasáren v centru Hradce Králové stavět další parkovací dům s přibližně 300 parkovacími místy. Výše investice činí téměř 140 milionů korun. Motoristům by se parkovací garáže měly otevřít v příštím roce.

Systém parkování se stal po zavedení terčem kritiky obyvatel i části opozice, zejména kvůli údajně vysoko nasazeným cenám parkovného a ziskům ve prospěch soukromé firmy. V roce 2013 hradecký primátor Zdeněk Fink (HDK) přišel s návrhem, aby město od firmy BAK asi za 53 milionů korun koupilo 51 procent akcií ISP a dostalo se tím k ziskům z parkování. Většinovou podporu u tehdejších zastupitelů však Finkův návrh nezískal.

Před nadcházejícími komunálními volbami v Hradci Králové mají kandidující subjekty na téma parkování v programech především výstavbu parkovacího domu u fakultní nemocnice. Nynější kapacity parkovišť kolem nemocnice, která leží mimo zónu ISP, jsou zcela nedostatečné.

Autoři | Foto hradeckralove.org

Štítky parkování, Hradec Králové, zisk, ISP, ISP Hradec Králové, a.s., Zdeněk Fink, Hudební divadlo Karlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma ISP loni vydělala na parkování v Hradci Králové 16 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.