Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hradec Králové má polovinu vozů v MHD na elektřinu

Dopravní podnik města Hradce Králové dokončil obměnu vozového parku, při níž podíl vozů na elektřinu zvýšil na 50 procent z dosavadních 27 procent. Včera podnik představil devět nových trolejbusů s pomocným bateriovým pohonem, které doplnily nedávno pořízených 20 elektrobusů. Investice do elektrovozů činila 367 milionů korun.

Nové vozy již zčásti na linkách jezdí, zbytek se postupně zapojí do konce roku. „Po stránce elektromobility českých městských dopravců budeme ve své kategorii ve špičce,“ řekl ředitel dopravního podniku Zdeněk Abraham.

Devět trolejbusů v hodnotě 121 milionů korun do Hradce dodala plzeňská Škoda Electric. Díky pomocnému pohonu na baterie budou moci obsloužit i část linek bez trolejového vedení, například na sídlištích Plachta a Moravské Předměstí. Dojezd trolejbusu jen na baterie je asi deset kilometrů. Elektrobusy hradeckému podniku dodala společnost SOR Libchavy, hodnota kontraktu včetně nabíjecích stanic je 246 milionů korun. Nové elektrovozy jsou plně klimatizované a měly by významně zvýšit komfort cestování a ekologii provozu MHD.

Vozy na elektrický pohon podnik pořizuje i proto, že jejich nákup dotují fondy Evropské unie. Celkem má dotace činit 338 milionů korun. Z vlastních zdrojů podnik letos také nakoupil tři naftové autobusy Iveco Urbanway za 16 milionů korun.

Začátkem letošního roku vozový park podniku čítal 125 nízkopodlažních bezbariérových vozů, z toho bylo 91 dieselových autobusů, 31 trolejbusů a tři elektrobusy. Po vyřazení 29 nejstarších naftových autobusů by měl mít podnik na konci roku v provozu 128 vozů, z toho 65 dieselových autobusů, 40 trolejbusů a 23 elektrobusů. Průměrné stáří vozového parku po nákupu nových vozů klesne z 11,3 roku na 7,25 roku.

Loni hradecká MHD přepravila 36,6 milionu cestujících, což znamenalo meziroční zvýšení o 11 procent a nejvyšší počet za posledních šest let. Trend přibývání pasažérů pokračuje i letos, služeb MHD využilo v prvním pololetí 12 milionů cestujících oproti 11,8 milionu ve shodném období loni.

Provoz MHD radnice letos dotuje 186 miliony korun. Vedlejšími činnostmi podniku jsou například autoškola nebo zájezdová doprava.

Autoři | Foto DPMHK

Štítky MHD, trolejbusy, novinka, doprava, Hradec Králové, městská hromadná doprava, vozový park, Škoda Electric, Evropská unie, SOR Libchavy, Moravské Předměstí, elektřina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové má polovinu vozů v MHD na elektřinu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.