Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pohonné hmoty v Česku zlevnily od minulého týdne o více než korunu

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne opět klesly, zlevňování navíc zrychlilo. Benzin Natural 95 se nyní u čerpacích stanic prodává v průměru za 44,41 Kč/l, což je o 1,41 koruny méně než před týdnem. Nafta pak zlevnila o 1,10 Kč na průměrných 45,11 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Podle analytika budou pohonné hmoty v Česku dále zlevňovat.

Navzdory poklesu cen jsou ale paliva stále výrazně dražší než před rokem. Za benzin tehdy řidiči platili o 10,63 koruny na litru méně než nyní, diesel byl levnější dokonce o 13,46 Kč.

"Cena severomořské ropy Brent poklesla na 98 dolarů (asi 2380 Kč) za barel. Pro řidiče je ale výborné, že prudce klesají velkoobchodní marže na evropském trhu, a to především u benzinu. Vývoj v nejbližším týdnu bude díky tomu pro řidiče příznivý. V nejbližším týdnu očekáváme zlevnění o dalších 1,5 koruny na litr. Benzin zlevní více," řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Nejlevnější paliva nyní nabízejí čerpací stanice v Pardubickém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 43,68 Kč a litr nafty za 44,66 Kč. Naopak nejdražší jsou pohonné hmoty v Praze. V hlavním městě stojí litr benzinu průměrně 46,22 Kč, litr dieselu pak 46,55 Kč. V žádném jiném kraji se průměrné ceny přes 46 korun nedostaly.

Ceny paliv letos prudce vzrostly na přelomu února a března po začátku ruské invaze na Ukrajině. Ještě 23. února stál litr benzinu průměrně zhruba 37,40 koruny a nafty asi 36,40 Kč. Během dvou týdnů po začátku ruského vpádu ale cena benzinu vyskočila skoro na 47,30 Kč/l a cena nafty téměř na 49,60 Kč/l. Od té doby ceny kolísaly. Benzin začal z rekordních hodnot zlevňovat o jednotky haléřů na konci června, cena nafty se snižuje od začátku července.

Vláda proti prudkému zdražování paliv přijala několik opatření. Mimo jiné od začátku června na čtyři měsíce snížila o 1,50 koruny na litr spotřební daň z benzinu a nafty. Kabinet zvažuje, že ponechá sníženou spotřební daň u nafty trvale. Důvodem je konkurenceschopnost s okolními zeměmi.

Nejlevnější pohonné hmoty mají v Královéhradeckém kraji čerpací stanice v Milovicích u Hořic, ve Vysokově u Náchoda a v Trutnově. Litr Naturalu 95 tu vyjde řidiče na 41,90 korun. Nafta je o korunu dražší. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rudy and Peter Skitterians

Štítky pohonné hmoty, tankování, čerpací stanice, zlevnění, pohonné látky, Česko, benzín, motorová nafta, Finlord, s.r.o., Ukrajina, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohonné hmoty v Česku zlevnily od minulého týdne o více než korunu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.