Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Stavba východního obchvatu Jičína by měla začít příští rok

Výstavba východního obchvatu Jičína by měla začít příští rok. Pro letošek silničáři počítají s přípravnými pracemi. Přeložka frekventované silnice druhé třídy v úseku Robousy - Valdice za 205 milionů korun odkloní mimo město osobní i nákladní tranzitní dopravu vedoucí od Hradce Králové směrem na Semily a naopak.

Královéhradecký kraj, který je investorem stavby, dosud nemá evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Soutěž na zakázku na stavbu 3,5 kilometru dlouhé přeložky je už ale dokončena. „Kdy přesně se začne stavět, teď nedovedu říci. Je to závislé na potvrzení, že žádost o dotaci byla úspěšná. Na letošek jsou plánované jen přípravné práce, mělo by dojít ke kácení a přeložkám sítí. Není proto problém, když dotace bude třeba až v říjnu. Hlavní stavební práce jsou stejně v plánu až na příští rok,“ řekl Jiří Koutník z Údržby silnic Královéhradeckého kraje.

Stavba obchvatu je rozdělena na dvě stavební sezony - 2019 a 2020. „Je reálné, že zemní práce by mohly začít v únoru nebo v březnu,“ uvedl Koutník.

Stavbaři se budou muset vypořádat s řadou úskalí, musí třeba vyřešit přeložky plynovodu, vysokého napětí či hlavního přívodu pitné vody do města. Součástí stavby bude také 23 metrů dlouhý most přes silnici třetí třídy Valdice - Studeňany nebo protihlukové stěny vysoké tři metry. Před hlukem ochrání Robousy a Valdice.

Obchvat začne severně od okružní křižovatky silnice II/286 se silnicí I/16 a od nově navržené okružní křižovatky povede převážně přes pole. Z východní strany obejde město Jičín a obec Valdice. Severně nad Valdicemi se vrátí ke své současné trase další okružní křižovatkou.

Jičín je významným regionálním dopravním uzlem. Kříží se tam hlavní silniční tahy ze středních Čech do středních Krkonoš a z Libereckého kraje na střední Moravu.

Autoři | Foto David Paloch

Štítky Jičín, obchvat, stavba, silnice, Valdice, Královéhradecký kraj, Robousy, Hradec Králové, Semily, Ludvík Kundera, kruhový objezd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba východního obchvatu Jičína by měla začít příští rok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.