Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Před 15 lety otřásla Březhradem srážka autobusu s vlakem

Čtyři mrtvé a čtyři těžce zraněné si vyžádala srážka autobusu MHD s vlakem na železničním přejezdu v královéhradecké čtvrti Březhrad 4. dubna 2003. Nebezpečný přejezd později dostal závory, které na něm v době nehody nebyly. Nehodu autobusu policie vyšetřovala více než rok, ale konkrétního viníka nenašla.

Podle policie výstražné zařízení na přejezdu nebylo v době srážky v provozu, nepodařilo se však zjistit, proč nefungovalo a kdo je za to zodpovědný. Nehodě mohl podle závěrů policie zabránit řidič autobusu, který při srážce zahynul. České dráhy ani hradecký dopravní podnik se závěry policie nesouhlasily. V lednu 2012 vysoudil muž, jehož sedmnáctiletý syn byl jednou z obětí nehody, 600.000 korun.

Autobus linky číslo 12 se s vlakem jedoucím z Pardubic do Jaroměře srazil před 06:00. V autobuse cestovalo osm pasažérů, takže nikdo nevyvázl bez šrámu. Méně tragické následky měla nehoda pro 64 cestujících ve vlaku; lehce zraněn byl jen strojvedoucí a jeden pasažér. Neštěstí místní policisté přirovnali k nehodě z roku 1990, kdy v Třebechovicích pod Orebem nepřežilo srážku osobního vlaku s kloubovým autobusem ČSAD šest lidí a pět dalších bylo těžce zraněno.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky policie, havárie, Březhrad, České dráhy, ČSAD, Pardubice, Jaroměř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 15 lety otřásla Březhradem srážka autobusu s vlakem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.