Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dny českého piva slaví desáté výročí, letos zvou do hospod na tradiční český ležák

PR článek

Tradiční Dny českého piva proběhnou letos v posledních dvou týdnech v září. Zahájeny byly slavnostním naražením sudu s vítězným ležákem Degustační soutěže České pivo 2022. V průběhu dvou týdnů mají milovníci českého piva možnost ochutnat pivní speciály a navštívit řadu akcí, které pro ně pivovary letos připravily. Nebo můžou jen zajít s přáteli na pivo a podpořit svou oblíbenou hospodu a restauraci.

i velkých pivovarů. „Letos slavíme už desáté výročí Dnů českého piva, a proto jsme se rozhodli podpořit nejtradičnější a nejoblíbenější druh českého piva – český ležák. Hosté ale budou moci ochutnat i další druhy piv, které se vyrábí ve stovkách pivovarů a minipivovarů po celé republice,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven

Pivovary a minipivovary i pro letošní Dny českého piva a oslavu svátku svatého Václava navaří limitované várky pivních speciálů, které budou v příštích dnech připravené na čepech jejich hospod a restaurací.

Co letos například pivovary připravily?

  • Budějovický Budvar oslaví Dny českého piva nefiltrovanou várkou svého ležáku Budvar 33. Lidé si tak budou moci vychutnat hořkou, a přitom uhlazenou chuť, která se v nefiltrované podobě nejvíce blíží zážitku z čerstvě načepovaného piva v ležáckém sklepě.
  • Pivovar Holba nabídne konzumentům Svatováclavský ležák za studena chmelený, který provází plná, vyvážená chuť.
  • V Královském pivovaru Krušovice proběhnou 17.9. Slavnosti piva Krušovice, kde se hosté mohou kromě orosené 12 těšit také na bohatý hudební program, pivní školu a exkurze v pivovaru. Na hospodách se ke Dnům českého piva budou podávat Krušovice nefiltr. V obchodech Tesco mohou lidé vyhrát iPady a vouchery na nákup.
  • Pivovar Litovel uvařil na počest patrona všech pivovarníků sv. Václava pivo Litovel Václav 12%. Tento světlý nefiltrovaný ležák je vařený dle tradiční osvědčené receptury z českého sladu s přídavkem sladu bavorského a karamelového. Na čepu ho budou mít hospody do konce září.
  • Pivovary Lobkowicz uvařily ve svém pivovaru Protivín pivo Prácheňská perla. Jde o nejstarší a nejsilnější pivo v regionu s nezaměněnou recepturou a tradicí od roku 1912.
  • Ostravar chystá v rámci Speciálu ze spilky pivo Grifel. Ve vybraných hospodách proběhne slavnostní narážení se sládky.
  • Plzeňský Prazdroj navazuje na svou spolupráci s minipivovary a v zářijové Volbě sládků představí pivo s názvem Vítěz uvařené ve spolupráci s domácím pivovarníkem Martinem Březou. Jde o svrchně kvašené pivo belgického stylu Grisette, které bude na čepu v tisícovce hospod po celé ČR. V pivovarském muzeu v Plzni bude k vidění výstava k výročí 180 let Plzeňského Prazdroje.
  • Náchodský Primátor otevře 28. září svůj pivovar návštěvníkům a po celý den si ho bude možné zdarma prohlédnout. Po exkurzi mohou návštěvníci posedět a občerstvit se třeba podzimní novinkou SINGLE HOP LAGER – čtyřikrát chmelený ležák novou odrůdou FUSION.
  • Pivovar Samson nabídne na svém dvoře 24. 9. nefiltrovaný ležák, grilovaná selata a další tradiční občerstvení k pivu. Pohodovou atmosféru navnadí doprovodný hudební program. Vstup na akci je zdarma.
  • Pivovar Starobrno si k oslavám Dnů českého piva připravil speciál své oblíbené hořké novinky Starobrno Bitr nefiltr.
  • Staropramen pořádá 15. září tradiční akci Pod komínem. Na čepu bude nová Staropramen 12 s vylepšenou recepturou. Hosté ochutnají tři speciální várky piva a mohou hlasovat pro nejlepší z nich.
  • Pivovar Svijany nabídne ve vybraných hospodách speciální ležák DUX. Na Zámku Svijany pak proběhnou ve středu 28. září Svatováclavské slavnosti.
  • Tradiční pivovar v Rakovníku osvěží konzumenty limitovanou edicí BAKALÁŘ světlý ležák za studena chmelený čerstvým žateckým chmelem z letošní sklizně. K dispozici bude poslední týden v září.
  • V areálu Velkopopovického pivovaru se v sobotu 24.9. uskuteční tradiční Klobáskofest. Vedle dobrého piva si můžete vychutnat nejrůznější klobásové speciality od regionálních řezníků a uzenářů. Nebude chybět živá hudba, zpestřené prohlídky pivovaru nebo škola čepování. Na vlastní oči se můžete podívat na práci bednářů, kovářů a dalších tradičních řemesel.
  • Pivovar Zubr ke svátku svatého Václava připravil světlý ležák ZUBR Extra hořký 12,5%. Ležák se vyznačuje se vyznačuje silnou intenzivní hořkostí, která vznikla na varně během chmelovaru, kdy byl český chmel dávkován do piva na pětkrát v přesně stanoveném množství a čase. Toto sváteční pivo zraje v ležáckých tancích přesně 65 dní.

Tradice Dnů českého piva byla zahájena v roce 2013 na počest svátku svatého Václava, který je coby český kníže a světec považován za hlavního patrona české země. A protože je zároveň patronem pivovarníků, tak i oslava českého piva každoročně připadá na konec měsíce září, kdy svůj svátek slaví právě Václavové. Knížete Václava uctíval i císař Karel IV., který ho v roce 1375 jmenoval patronem sládků a pivovarníků. Cílem akce je podpořit konzumaci čepovaného piva a zároveň připomenout tradici české pivní kultury a české hospody.

O ČSPS:

Český svaz pivovarů a sladoven sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se přímo či nepřímo podílejí na výrobě piva v České republice. Svaz navazuje na dlouhou tradici, jejíž počátky spadají do druhé poloviny 19. století. V té době jsou na našem území zakládány první profesní pivovarské a sladařské organizace. Současná podoba svazu pochází z roku 1991, kdy se podařilo profesní organizaci pivovarníků a sladovníků obnovit. V současnosti svaz sdružuje 26 pivovarských společností, 5 sladoven a 18 přispívajících členů. Mezi přispívajícími členy jsou chmelaři, výrobci pivního skla, etiket, technologických a technických zařízení pro pivovarský sektor, vzdělávací instituce atd. Hlavním cílem svazu je prosazování a obhajování práv a společných zájmů svých členů. Podporuje rozvoj aktivit, které přispívají k řádnému provozování předmětu činnosti členů, zajišťuje kontakty s legislativními orgány a příslušnými orgány státní správy. Svaz zastupuje zájmy svých členů i na mezinárodním poli v pivovarských a sladařských institucích a organizacích. Další informace naleznete na webových stránkách www.ceske-pivo.cz.

Ohodnoť článek

Štítky české, pivo, svaz, výročí, hospoda, ležák, tradiční, české pivo, pivovar, slad, restaurace, svátek, svatý Václav, minipivovar, slavnost, tradice, Český svaz pivovarů a sladoven

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dny českého piva slaví desáté výročí, letos zvou do hospod na tradiční český ležák  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.