Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Náchodě začala demolice staré hasičárny. Na jejím místě vyroste spolkový dům

V centru Náchoda začala demolice staré hasičské zbrojnice. Tím v podstatě začala stavba nového spolkového domu. Ten nabídne konferenční sál a zázemí pro řadu městských spolků. Kompletně hotovo by mělo být do dvou let. Jde o jeden z největších investičních projektů Náchoda.

„V místě stavby proběhl již v dubnu zjišťovací záchranný výzkum. Na základě provedení celkem šesti sond byly na místě zjištěny četné archeologické nálezy, proto bude nutné před vlastním zahájením stavby provést v této lokalitě archeologický záchranný výzkum, který potrvá přibližně čtyři měsíce," upřesnil místostarosta Jan Čtvrtečka (ČSSD). 

Samotná demolice by měla být hotova v červnu. Současně s odstraňováním starých budov probíhá i výše zmiňovaný archeologický průzkum. Radnice předpokládá, že kompletně hotovo by mohlo být na jaře roku 2023. Na nový spolkový dům bylo třeba uvolnit 50 milionů korun z rozpočtu města. Jde tak o jednu z největších investic Náchoda.  

Stavba spolkového domu zaplní volný prostor mezi domy v Hurdálkově ulici. Součástí areálu bude volné prostranství se zpevněným povrchem a městskou zelení. Uvnitř bude konferenční sál pro zhruba 50 osob, výstavní prostory, menší ateliéry a také klubovny.  

„Své zázemí pro setkávání tady najde celá řada náchodských spolků. Budou zde moci pořádat výroční schůze, přednášky, školení a mnoho dalších aktivit. Takové zázemí pro spolkovou činnost tady dlouho chybělo a jsem moc rád, že se podařilo skloubit tuto potřebu s velmi vkusným architektonickým řešením v centru města. Jednoduše bude to krásná stavba na skvělém místě," řekl starosta Jan Birke (ČSSD). 

Hurdálkův dům (bývalá hasičská zbrojnice) z první poloviny 19. století byl vystavěn na místě staršího domu, kde se narodil v roce 1747 Josef František Hurdálek, národní buditel a biskup litoměřický. V roce 1933, při příležitosti stého výročí Hurdálkova úmrtí, byla na štítu domu umístěna jeho pamětní deska, která je nyní uložena v Muzeu Náchodska. 

Ohodnoť článek

Foto město Náchod

Štítky demolice, archeologie, Náchod, stavba, spolkový dům, společnost, vizualizace, hasičárna, zbrojnice, dům, Josef František Hurdálek, ČSSD, Jan Čtvrtečka, Jan Birke

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Náchodě začala demolice staré hasičárny. Na jejím místě vyroste spolkový dům  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.