Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

První kompletně otevřenou státní památkou v kraji bude Kuks. Své okruhy zpřístupní v úterý

Další balíček rozvolňování vstoupí v platnost příští týden. Památkám, hradům a zámkům umožní znovu otevřít i vnitřní expozice a pořádat komentované prohlídky s průvodci. Úplně první státní památkou v Královéhradeckém kraji bude barokní hospitál Kuks na Trutnovsku. Prozatím byl přístupný jen čtvrtý okruh Historie výroby léků.

Národní památkový ústav má v Královéhradeckém kraji ve správě zámky Hrádek u Nechanic, Náchod, Opočno, Ratibořice a hospitál Kuks. Ve všech jsou zatím přístupné pouze zámecké parky.   

„1. června otevřeme všechny klasické okruhy včetně muzea farmacie. Kromě pondělka budou přístupné každý den,“ řekl kastelán Libor Švec. Samotné prohlídky budou probíhat s omezenou kapacitou a za přísných hygienických podmínek. 

Bez vstupného a dalšího omezení můžou návštěvníci na nádvoří nebo do bylinkové zahrady, ve které roste zhruba 200 druhů bylin a léčivých rostlin. Nepravidelně bude hospitál zpřístupňovat i výstavu obrazů z 18. století. Na nich jsou výjevy ze života svatého Jana z Boha, jehož Milosrdní bratři se považují za zakladatele řádu. 

„Vrátily se nám čtyři první zrestaurované obrazy z cyklu 37 obrazů. Postupně chceme všechny restaurovat, je to otázka několika let. Tyto obrazy byly instalovány na původní místo na chodbě v prvním patře. Tato chodba není součástí prohlídkového okruhu, nicméně ji zpřístupňujeme veřejnosti při různých akcích, jako je třeba Hradozámecká noc," řekl Švec. 

Hospitál sloužil k odpočinku vysloužilých vojáků  

Hospitál v Kuksu byl založen hrabětem Františkem Antonínem Šporkem na počátku 18. století jako místo odpočinku vysloužilých vojáků, o které pečoval řád milosrdných bratří.   

Hospitál fungoval až do roku 1938, kdy kvůli mnichovské dohodě museli milosrdní bratři se svými chovanci budovu opustit. Dům začal sloužit částečně jako sklad vyvlastněného majetku. Dokonce sem byla přesunuta hospodářská škola z Liberce a provozováno vlastivědné muzeum. Od roku 1942 zde fungovala polepšovna pro mladistvé delikventy. Na samém konci války našly v domě útulek německé ženy a děti prchající před postupující Rudou armádou.  

První organizovaná prohlídka se zde uskutečnila už v roce 1946. Návštěvníci si prohlédli sochy před hospitálem a barokní lékárnu. Roku 1958 byla budova prohlášena kulturní památkou. Na národní kulturní památku byla budova „povýšena“ až v roce 1995.   

Hospitál prošel v roce 2014 rozsáhlou opravou za 440 milionů korun. První rok po opravě si památku prohlédlo rekordních 140 tisíc lidí. Od té doby návštěvnost Kuksu klesá. Stále je však výrazně nad stavem před rekonstrukcí, kdy na Kuks ročně zavítalo kolem 40 tisíc lidí. 

Ohodnoť článek

Foto hkregion.cz

Štítky Kuks, hospitál, okruh, turista, památka, prohlídka, průvodce, historie, zahrada, bylinka, vstupné, rozvolnění, Královéhradecký kraj, Libor Švec, okres Trutnov, Národní památkový ústav, František Antonín Špork, Náchod, Nechanice, Hrádek, Ratibořice, Hradoz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První kompletně otevřenou státní památkou v kraji bude Kuks. Své okruhy zpřístupní v úterý  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.