Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Safari Parku se podařilo rozmnožit cibetky africké. Žádná jiná zahrada v republice neuspěla

Safari Park ve Dvoře Králové připisuje další úspěch na poli rozmnožování zvířat. Poprvé v republice se podařil odchov cibetek afrických. Mláďata s matkou jsou zatím v zázemí, do expozice se přesunou v nejbližších týdnech. Cibetky jsou častým cílem pytláků. Pomáhají k výrobě parfémů, kávy i kožichů.

Cibetky africké jsou v zoologických zahradách raritou. Mezinárodní databáze ZIMS, eviduje 17 zvířat ve všech světových zoo. Šest z nich žije ve Dvoře Králové. 

„Cibetky se rozmnožily poprvé ve dvorském safari parku i celém Česku. Ovšem i v rámci světových chovů jde o raritu, protože jsou chovány jen velmi výjimečně,“ říká zooložka Gabriela Linhart z dvorské zoologické zahrady.  

Ošetřovatelé nechtěli nic podcenit. Z běžného výběhu tak byla březí samice Tika přestěhována do zázemí, kde měla absolutní klid. 13. dubna zde porodila své mláďata. „Mláďata dobře prospívají, a tak jsme odchov nijak nenarušovali. Zatím neznáme ani jejich pohlaví – to prozradí plánovaná preventivní prohlídka,“ doplňuje ošetřovatelka.  

Své ratolesti si matka velice dobře chránila. Nikoho k nim nepustila ani na metr. Až po čase se chovatelům podařilo vyfotit několik fotek.  

Cibetky pomáhají s rozšiřováním lesů  

„Mají velmi rády plody a různá měkká a sladká semena. Ta projdou zažívacím traktem jen mírně natrávená a připravená rychle vyklíčit. Tak, jak se cibetky toulají v okolí, roznáší v trusu také řadu druhů rostlin,“ vysvětlila Linhart.  

Cibety jsou velice často spojovány s kávou. Některé jsou zavírány do klecí, kde jsou krmeny právě kávou. Právě rozemletá kávová zrna, která prošla zvířecím traktem patří mezi nejdražší tipy kávy na celém světě. Tento způsob je rozšířen především v jihovýchodní Asii.  

Další lidé cibetky využívají kvůli jejich pachovým žlázám. Jejich výměšek se používá k výrobě luxusních parfémů. Nejvíce chovů spojených s výrobou vůní lze najít v Africe. Cena výměšku ze žlázy zvířete se pohybuje v řádek tisíců dolarů za kilogram.  

Návštěvníkům se ukážou až za pár dnů  

V expozici pavilonu šelem nyní návštěvníci mohou vidět alespoň tatínka - samce Tabariho a druhou dospělou samici Tamu. Jde o zvířata žijící skrytým nočním způsobem života. Mláďata s matkou Tikou se do expozice nastěhují v nejbližších týdnech. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari Park | Kateřina Bílková

Štítky cibetka, zoo, Safari Park, Dvůr Králové, ČR, úspěch, rozmnožení, odchov, foto, ZOO Dvůr Králové, výroba, káva, zahrada, Dvůr Králové nad Labem, Toyota Industries, zoologická zahrada, Jihovýchodní Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Parku se podařilo rozmnožit cibetky africké. Žádná jiná zahrada v republice neuspěla  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.