Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obchvat Jičína otevřen. Centrum města se zbaví tisíce řidičů

Silničáři dnes otevřeli severovýchodní obchvat Jičína. Sedmnáctitisícové město se díky stavbě zbaví tisíců automobilů tranzitní dopravy vedoucí směrem na Semily a naopak. Stavba o délce 3,5 kilometru začala v roce 2018 a přišla na více než 210 milionů korun včetně DPH. Investorem byl Královéhradecký kraj, který na stavbu získal dotaci z evropského programu IROP. Město Jičín významně pomohlo s výkupy pozemků pro obchvat. O postavení obchvatu město usilovalo téměř 20 let.

"Obchvat přinese městu obrovskou úlevu od dopravy. Odvede tranzitní dopravu čítající 3000 aut denně, z toho asi 200 těžkých kamionů. Nově pojedou v polích za městem," řekl místostarosta Jičína Petr Hamáček (KDU-ČSL). Dokončením severovýchodního obchvatu vedou již všechny důležité tranzitní silnice mimo město.

Stavba je přeložkou silnice druhé třídy II/286 v úseku Robousy - Valdice. Dosud frekventovaná silnice vedla v Jičíně středem města. Kamiony a auta míjely například nemocnici, gymnázium, sportovní areál a známou lipovou alej. Po nové silnici se auta vyhnou i obci Valdice s 1400 obyvateli. Obchvat je podle hejtmana Martina Červíčka (ODS) pro Jičín důležitý i kvůli napojení města na budoucí dálnici D35.

Silnice začíná u jičínské čtvrti Robousy a končí na severní straně Valdic. Součástí stavby jsou i protihlukové stěny a dva podchody, jeden u Robous a druhý přibližně v polovině nové komunikace. Stavbaři v polích za Jičínem kvůli stavbě přemístili přes 90.000 metrů krychlových zeminy. "Po spuštění provozu proběhne ještě hluková studie, která ověří dodržování norem v blízkosti obce Robousy," uvedl Jiří Albrecht ze společnosti M – Silnice, která obchvat postavila.

Celkové náklady stavby včetně výkupů pozemků a projektové dokumentaci přišly asi na 240 milionů korun. Šlo tak o jednou z nejvýznamnějších investic do krajské silniční sítě v posledních letech.

Jičín je významným regionálním dopravním uzlem. Kříží se tam hlavní silniční tahy od Mladé Boleslavi do Krkonoš a od Liberce do Hradce Králové. Doprava na těchto tazích už Jičín míjí po dříve vybudovaných obchvatech.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, stavby, silnice, obchvat, Jičín, Valdice, foto, doprava, otevřeno, Robousy, Královéhradecký kraj, Semily, KDU-ČSL, Martin Červíček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchvat Jičína otevřen. Centrum města se zbaví tisíce řidičů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.