Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Výstavba depozitáře jičínského muzea je ve finále. Hotovo bude v říjnu

Výstavba depozitáře Regionálního muzea a galerie v Jičíně v městské části Robousy je ve finále. Ukončení stavebních prací se předpokládá v původním plánovaném termínu, letos v červenci. Stavební část vyjde na více než 25 milionů korun bez DPH. Náklady na vnitřní vybavení, které se začne instalovat po skončení stavby, budou zhruba 2,8 milionu korun bez DPH. Termín předání díla je plánován na začátek října 2021.

"Stavební práce se blíží k závěru, zbývá položení podlahových krytin, osazení dveří, připojení a kontrola vytápění, chlazení a zvlhčování. Stavební dělníci budují venkovní přípojky včetně nádrže na srážkovou vodu. Ta bude zásobárnou užitkové vody pro provoz celé budovy. Na tyto práce v červnu naváže výstavba komunikací a oplocení," řekla Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana.

Kraj, kterému jičínské muzeum patří, už také vybral dodavatele vnitřního vybavení. "Firma si ve spolupráci s pracovníky muzea v současnosti zaměřuje umístění pojízdných úložišť sbírkových předmětů," uvedla Svatoňová.

Depozitář, který bude sloužit pro uložení sbírkových předmětů krajského jičínského muzea, vzniká v areálu bývalé fary v Robousích. Loni v únoru stavbaři odstranili původní objekty a na začátku loňského března se pustili do výstavby nové budovy.

Novostavba depozitáře je jednopatrová budova s užitným podkrovím, ve kterém budou úložné prostory vybavené statickými i pojízdnými regály. "V přízemí budou úložné prostory spolu s odbornými pracovišti a badatelnami, včetně nezbytného zázemí," uvedla Svatoňová.

Součástí projektu jsou i garáže, zpevnění plochy a oplocení objektu. V depozitáři budou sbírky z archeologie, etnografie, militarií, uměleckých řemesel, lidového nábytku a zemědělského nářadí. Nabídne také zázemí pro příjem, ošetření a evidenci sbírkových předmětů a zázemí pro zaměstnance.

Jičínské muzeum se dlouhodobě potýká s nedostatkem prostor pro uložení sbírkových předmětů. Podle původních předpokladů bude mít nový objekt plochu pro sbírky 740 metrů čtverečních.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, stavby, muzea, Robousy, muzeum, Jičín, finále

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba depozitáře jičínského muzea je ve finále. Hotovo bude v říjnu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.