Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Kraj provizorně opraví most v Temném Dole. V současnosti unese maximálně 20 tun

Královéhradecký kraj připravuje provizorní opravu v Temném dole, na kterém bylo třeba omezit dopravu. Kvůli jeho technickému stavu je na něj zakázáno vjíždět kamionům. Jelikož jde o jedinou příjezdovou cestu do Pece pod Sněžkou, je to problém například pro zásobování. Hotovo by mohlo být v červenci.

„V Temném Dole hodláme postavit úplně nový most. Máme zpracovanou projektovou dokumentaci a v současné době probíhá řízení pro povolení stavby. Do té doby ale musíme na mostě provést provizorní opravy, abychom vrátili jeho původní nosnost a umožnili vjezd nákladním vozidlům,“ řekl radní pro dopravu Václav Řehoř (ODS). 

V současné době je na mostě provoz sveden do jednoho jízdního pruhu a dopravu řídí semafory. V jednu chvíli mohou být na mostě jen dvě vozidla. Souběžně s tím je omezena maximální povolená rychlost na 30 kilometrů v hodině. 

„Provizorní opravu provedeme ve dvou etapách, takže vozidla během stavby po mostě projedou. Předpoklad ceny oprav jsou čtyři miliony korun, přesnou částku ale budeme znát po dokončení aktuálně probíhajícího výběrového řízení na stavební firmu,“ doplnil radní Řehoř. 

Vedení Královéhradeckého kraje věří, že bude první etapa hotová do července. V tu chvíli by mohla být obnovena původní nosnost mostu alespoň v jednom jízdním pruhu. V obou směrech bude průjezd umožněn až po dokončení druhé etapy. 

Podle hejtmanství se mosty v Královéhradeckém kraji kontrolují dvakrát do roka. Jednou za dva roky se provádí velké měření. V případě mostu v Temném Dole byla tato kontrola provedena o rok dříve.  

Přes most v Temném Dole v současnosti projedou vozidla do maximální hmotnosti 20 tun. „Prosíme všechny řidiče, aby respektovali zavedená dopravní omezení. Věc jsem projednal s místními starosty, aby své obyvatele o této věci informovali, a požádali jsme také o spolupráci Policii ČR, která bude na dopravu dohlížet,“ doplnil radní.  

Podobný osud potkal most ve Svinarech   

Původní dosluhující Most plukovníka Šrámka z roku 1907 musel být uzavřen v lednu roku 2017 kvůli havarijnímu stavu. Kraj most uzavřel pro veškerou dopravu a používat ho mohli jen pěší a cyklisté. Osobní i nákladní doprava tak musela až do roku 2019 po objízdných trasách. Nejbližší mosty přes Orlici se nachází na silničním okruhu města a pak až v Krňovicích.  

Původní most, který sloužil 111 let, byl zdemolován v roce 2018. Výstavba nového mostu trvala zhruba rok. Do té doby bylo možné přejít řeku pomocí náhradní lávky, která byla natažena hned vedle nově budovaného mostu. Novou mostní konstrukci si muselo hejtmanství zaplatit z vlastní kapsy, vyšla na 80 milionů korun.   

I v tomto případě se most uzavřel hned poté, co kontrola zjistila jeho havarijní stav. Doprava zde byla omezena 33 měsíců.  

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Markus Distelrath | Pixabay

Štítky most, Temný Důl, oprava, rekonstrukce, provizorní, omezení, doprava, Krkonoše, Královéhradecký kraj, Pec pod Sněžkou, Václav Řehoř, ODS, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naty Baker

Dobrý den .Autor článku , by se měl doučit zeměpis a podívat se taky do mapy . Most je směrem Pec pod Sněžkou ,do Žacléře se odbočuje na konci Trutnova u Kalné Vody .Do Špindlu se jede třeba přes Jánské Lázně , nebo přes Mladé Buky a směr Vrchlabí .

Úterý, 25. května 2021, 08:45Odpovědět

Kraj provizorně opraví most v Temném Dole. V současnosti unese maximálně 20 tun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.