Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Trutnov má unikátní broukoviště. Radnice využila pokácené stromy z okolí

S originálním nápadem přišla radnice v Trutnově, která nechtěla nechat pokácené dřevo jen tak ležet. Zaměstnanci technických služeb vyrobili takzvané broukoviště. V první řadě jde o unikátní zázemí pro hmyz. V řadě druhé slouží jako vzdělávací pomůcka pro děti a mládež.

Nečekejme žádná sofistikovaná terária s teploměry a zvlhčovači vzduchu. Jde o hromadu kmenů, špalků a větví, které jsou částečně zakopány do země. „V našem případě jde o dřevo ze stromů pokácených na městském pozemku z důvodu ochrany a bezpečnosti občanů. Řekli jsme si, proč ho nevyužít k něčemu užitečnému? V současné době totiž ubývá míst, která poskytují nejrůznějším druhům hmyzu přirozené útočiště,“ vysvětluje Jitka Metelková, vedoucí střediska veřejné zeleně, Technické služby Trutnov. 

Ve městě lidé najdou podobná broukoviště dvě. První se nachází na Horní Promenádě vedle autobusového nádraží. Druhé vzniká v areálu Bojiště u horní brány. „U každého je instalována také naučná cedule s informacemi. Lidé se dozví, že broukoviště nenabízí úkryt pouze hmyzu, zlatohlávkům, tesaříkům či krascům, ale také ještěrkám, slepýšům a drobným pěvcům,“ dodává Metelková. 

Za obě díla zaplatila trutnovská radnice 70 tisíc korun. Podle vedení města jde o prvek, který částečně zkrášluje okolí. „Zároveň pomáhá přírodě a má své opodstatnění také z hlediska environmentální výchovy. Občané se totiž mohou dozvědět zajímavé informace o fungování přírody,“ řekl starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MU Trutnov | Vendula Kasperová | Zdroj s využitím tiskové zprávy

Štítky broukoviště, Trutnov, projekt, vzdělání, příroda, děti, foto, hmyz, radnice, strom, ODS, Ivan Adamec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnov má unikátní broukoviště. Radnice využila pokácené stromy z okolí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.