Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Další část obchvatu Jičína je hotová. První řidiči novou silnici využijí už v úterý

Stavba východního obchvatu Jičína za 210 milionů korun je u konce. Radnice o vybudování silnice usilovala dlouhých 20 let. Obchvat je současně i přeložkou silnice II/286 mezi obcí Robousy – Valdice. Oficiální otevření je v plánu příští úterý 25. května v deset hodin dopoledne.  

Zcela nová silnice II. třídy je další čtvrtinou obchvatu potřebného pro ulehčení dopravě směrem od Semil. „Nová část obchvatu ulehčí jak Valdicím, tak dalším ulicím v Jičíně. Některými totiž vede trasa pro nákladní auta,“ řekl místostarosta Jičína Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín). 

Nový obchvat vede od kruhového objezdu u Continentalu kolem přírodní památky Libosad. Dále přemostěním překonává silnici spojující Valdice a Studeňany a v levotočivé zatáčce pokračuje kolem věznice až do Jičínské ulice. Ta vede z Valdic směrem na Železnici a Lomnici nad Popelkou.  

Královéhradecký kraj za stavbu nové silnice zaplatil 210 milionů korun. Na velkou část nákladů se však podařilo získat dotaci z evropského programu IROP.  

Nejnáročnější bylo vykoupit pozemky  

Na vykoupení pozemků radnice v Jičíně pracovala deset let. Ten úplně poslední se podařilo získat v roce 2016, kdy stavba získala územní rozhodnutí. „Není bez zajímavosti, že pozemky na trase mají majitele v New Yorku, Německu, Kanadě a Francii. Iniciovali jsme dědické řízení, vykoupili pozemek od insolvenčního správce. Celkem jsme jednali se 100 majiteli,“ řekl před časem místostarosta. 

Jičínská radnice vykoupila celkem 11,5 hektaru pozemků. Pro samotnou stavbu bylo třeba získat necelých deset hektarů plochy.  

Městu stále chybí poslední část obchvatu  

Aby byl obchvat Jičína kompletní, je třeba dokončit poslední část. Ta by měla prodloužil současný úsek nové silnice až k silnici I/35, která vede z města směrem na Turnov.  

„Toto propojení ale není zatím nezbytně nutné a počítá se s ním ve výhledu zhruba 20 let. Pokud však bude vybudována R35 od Úlibic na Turnov, tak nebude nutná vůbec,“ doplňuje místostarosta Hamáček. Do budoucna se také počítá s tím, že napojení za Valdicemi bude přímo napojeno na budoucí dálnici D35, která povede z Hradce Králové.  

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Markus Spiske | Pixabay

Štítky silnice, Jičín, obchvat, Valdice, doprava, stavba, Královéhradecký, kraj, pozemek, Robousy, Continental AG, Semily, Turnov, Dálnice D35, Libosad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Pavel Kranz

To koukáme, že nic nevidíme, jen trochu šedivo

Čtvrtek, 20. května 2021, 08:42Odpovědět

Další část obchvatu Jičína je hotová. První řidiči novou silnici využijí už v úterý  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.