Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Divadelní festival v Hradci Králové bude. Dokonce i v plném rozsahu

Mezinárodní divadelní festival je dlouholetou tradicí. Pravidelně se do Hradce Králové sjíždějí stovky lidí z celé střední Evropy. Podle organizátorů se bude letošní ročník konat v tradičním rozsahu tak, jak jsou na něj fanoušci zvyklí.

První ročník divadelního festivalu se v Hradci Králové konal už v roce 1995. Loni se kvůli pandemickým opatřením poprvé konal v omezeném režimu.  

Letos poprvé se bude festival konat pod novým názvem: REGIONY - Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové. Divadla ale i Open Air Program budou akci hostit od 18. do 25. června. Přesný program organizátoři teprve zveřejní.  

„Termín stále platí a festival určitě bude. V tuhle chvíli ladíme poslední detaily našeho programu,“ řekl mluvčí Klicperova divadla Martin Sedláček. Právě Klicperovo divadlo je jeden ze tří subjektů, který festival pořádají. Dalšími jsou Divadlo Drak a Open Air Program, který zajišťuje neziskovka Kontrapunkt. 

„Počítáme s tím, že se letošní ročník uskuteční v klasickém rozsahu. Jen v Klicperově divadle chystáme okolo 40 představení,“ řekl Sedláček. Podobný počet představení plánuje i Divadlo Drak. V rámci Open Air Programu, který se koná převážně v Žižkových sadech a historickém centru, je v plánu kolem 150 bodů programu. Například v letním kině Širák na břehu řeky Orlice by měla vystoupit skupina Cirk La Putyka. 

Prodej vstupenek by měl odstartovat na přelomu května a června.  

Letos poprvé pod jiným názvem  

Až do roku 2019 znali fanoušci akci jako Festival Divadlo evropských regionů a Open Air Program. Během loňského roku se musel kvůli pandemii upravit koncept a organizátoři uspořádali alespoň menší akci s názvem Letos jinak. Letos poprvé se bude festival konat pod názvem REGIONY - Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové. 

"Při výběru názvu jsme kladli velký důraz na zachování kontinuity a odkazu celé pětadvacetileté historie. Nový název tak zcela záměrně navazuje na původní trojslovné označení Divadlo evropských regionů," uvedla ředitelka Klicperova divadla Eva Mikulková

Název má lépe vystihovat celé pojetí festivalu. Například venkovní program se v minulosti konal převážně v Žižkových sadech. Postupně se ale rozrůstal a přes ulice historického centra se dostal až do letního kina nebo na náplavku.  

„V posledních letech jsme se společně se všemi pořadatelskými subjekty výrazně zaměřili na užší propojení v řízení festivalu. V minulosti se obě části festivalu prezentovaly samostatně, což mohlo být pro diváky i samotné účastníky festivalu matoucí," uvedla ředitelka Kontrapunktu Barbora Hodonická

Na hradeckém Divadelňáku každoročně vystupuje několik desítek zahraničních umělců. I proto se organizátoři domluvili na tom, že zcela vypustí slovo „Evropa“. Mají totiž ambice festival rozšířit a zvát i hosty z jiných kontinentů. „Proto nový název nebude pro naší nově ustanovenou dramaturgickou radu geograficky zavazující," dodala Mikulková. 

Nově jde o společný název pro obě části festivalu. V minulosti se obě části festivalu (Divadlo evropských regionů a Open Air Program) prezentovaly samostatně, což podle organizátorů mohlo lidi mást. 

Od příštího týdne mají divadla zelenou  

Díky dalšímu balíčku rozvolňování budou moct od příštího týdne otevřít divadla. Řada divadel však čeká až na červen. Například Klicperovo divadlo uvede svoji první hru až 1. června ve Studiu Beseda. Premiéru divadlo rozdělilo do dvou dnů kvůli nařízenému omezení počtu diváků. 

Na představení může být maximálně 50 procent maximální kapacity diváků. Bude třeba dodržovat rozestupy a během celého představení bude povinné mít nasazený respirátor minimální třídy FFP2. Hosté se zároveň musí prokázat negativním antigenním nebo PCR testem z odběrového místa, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělané nemoci. 

Ohodnoť článek

Foto Open Air Program | Kontrapunkt

Štítky Divadelňák, Hradec Králové, pořádání, červen, divadlo, open air, program, REGIONY, kultura, festival, divadelní festival, Klicperovo divadlo, střední Evropa, Martin Sedláček, Divadlo Drak, Divadlo evropských regionů, Cirk La Putyka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadelní festival v Hradci Králové bude. Dokonce i v plném rozsahu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.