Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Byty, které ve skutečnosti neexistují: Černých staveb přibývá

Černé stavby dokáží kupujícím, kteří si důkladně neověří informace o kupovaném objektu, pěkně zavařit. Problém s developery, již bez povolení přeměňují stavby, je podle ombudsmana Stanislava Křečka čím dál častější.

Přestože problematika černých staveb není žádnou novinkou, ombudsman Stanislav Křeček se s ní setkává stále častěji. Developeři mnohdy realizují nebo pozmění stavby bez toho, aby si vyžádali povolení od stavebního úřadu. Ty pak rozdělí na bytové jednotky, které zaevidují na katastrálním úřadě, který nemá povinnost ověřovat, zda informace od vlastníka souhlasí s těmi na stavebním úřadě.

Developer, který tak má povolení na rekonstrukci domu o deseti bytech, jich tedy následně bez povolení rozprodá například dvacet. Řízení odstranění černé stavby pak úřady ale vedou proti novým vlastníkům, kteří o chybějícím povolení netuší. Stavebník objektu, na kterého by se úřady mohly také obrátit, tou dobou už často neexistuje nebo je v likvidaci.

Opatrnost především

Ombudsman Křeček kvůli přibývajícím případům černých staveb varuje a nabádá k opatrnosti. „Doporučujeme novým vlastníkům, aby si ověřili, zda jsou splněna nejen pravidla soukromého práva, tedy že ten, kdo byty prodává, je skutečně vlastní, ale i to, zda jsou splněna pravidla veřejnoprávní. Zda například stav kupovaného objektu odpovídá stavebnímu povolení nebo kolaudačnímu rozhodnutí,” upozorňuje. Ve chvíli, kdy stavební úřad zjistí, že je stavba nepovolená, totiž veškeré nápravy řeší noví vlastníci bytů.

Aby se podobným případům zabránilo, je ombudsman dle svých slov připravený zahájit jednání o změně stávající právní úpravy s dotčenými orgány.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky byt, bydlení, ČR, černá, stabva, ombudsman, Stanislava Křečka, developer, Stanislav Křeček, stavební úřad, Katastrální úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Byty, které ve skutečnosti neexistují: Černých staveb přibývá  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.