Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Broumovsku proběhlo celoplošné mapování vlků. Oficiálně potvrzeno jich bylo 10

Ochránci přírody a další instituce provedli celoplošné mapování vlků obecných na Broumovsku a okolí. Během dvou dnů se podařilo oficiálně potvrdit 8 – 10 vlků, nejvíc jich bylo v okolí Broumovských stěn. Ve skutečnosti bude v regionu těchto zvířat daleko více.

Mapování probíhalo během dvou dnů a zapojili se do něho zaměstnanci a dobrovolníci Hnutí DUHA, pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky nebo správci CHKO Broumovsko. Během dvou dnů společně prošli 22 tras o celkové délce 264 kilometrů. „Výskyt vlka byl potvrzen ve všech třech předpokládaných teritoriích,“ řekla Anna Řezníčková, koordinátorka Vlčích a Rysích hlídek v Jeseníkách. 

Během těchto dvou dnů se zástupcům spolků podařilo potvrdit výskyt 8 – 10 vlků. „Tyto počty se spíše blíží minimálnímu počtu jedinců ve vytyčené oblasti, protože v jednom dni se podařilo pokrýt pouze 66% vybraných tras a klimatické podmínky v noci, která mapování předcházela, nebyly ideální,“ řekla Řezníčková.  

Tři vlky hlídky dobrovolníků zaregistrovali v Adršpachu, jednoho v Javořích horách a šest v oblasti kolem Broumovské stěny. Samotné sčítání vlků na Broumovsku už probíhá od listopadu 2020. Od té doby se pomocí fotopastí a stopování podařilo potvrdit 18-24 jedinců. Nejvíc jich bylo opět potvrzeno v okolí stěn.  

„Zjištěné výsledky jsou v rámci očekávání. Chápu, že určit přesný počet vlků žijících v oblasti Broumovska je složité. Například naše nálezy na prošlé trase byly neprůkazné, jelikož stopy znehodnotil padající sníh,“ řekl jeden z účastníků, chovatel ovcí a starosta Vernéřovic Tomáš Havrlant

Vlci na Broumovsku jsou dlouhodobý problém  

To, že smečky vlků napadají hospodářská zvířata není žádnou novinkou. Například v roce 2020 bylo vlkem usmrceno 183 kusů zvířat. Škody, které kraj musí kompenzovat, se dostávají do milionových částek. Královéhradecký kraj tak zřídil komisi, která se bude problematikou zabývat. V jejím čele je náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).  

„Nejlépe je najít řešení, které v kulturní krajině umožní další pastevectví a bude dostatečně chránit hospodářská zvířata. Chce to vymyslet řešení, aniž by se příroda rozdělovala dvoumetrovými ploty a vlk by přitom redukoval přemnoženou volně žijící zvěř,“ řekl Bělobrádek.  

Členství bylo nabídnuto zástupcům ochranářských organizací, chovatelům hospodářských zvířat, akademikům i ministerstvu životního prostředí. Své zástupce bude mít ve skupině například Přírodovědecká fakulta UHK, Svaz chovatelů koz a ovcí, Hnutí DUHA nebo DSO Broumovsko.   

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky vlk, Broumovsko, sčítání, monitoring, dobrovolník, zvíře, ohrožený, chovatel, Broumovské stěny, Hnutí DUHA, hospodářské zvíře, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Pavel Bělobrádek, KDU-ČSL, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dusan Cezarius

Problémový jsou lidé ne Vlci, těm to tady vždy patřilo.

Pátek, 14. května 2021, 07:52Odpovědět

Na Broumovsku proběhlo celoplošné mapování vlků. Oficiálně potvrzeno jich bylo 10  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.