Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Během pandemie se snížila kapacita hradecké záchytky. Klientů je ale více

Pandemie koronaviru omezila kapacitu protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové, která je jedinou v Královéhradeckém kraji. Kapacita zařízení je však dostatečná. Při pandemii přibylo lidí, kteří se dostali na záchytku po konfliktech doma. Klienty sváží do zařízení nejčastěji policie nebo sanitky z nemocnic. Zřizovatelem hradecké záchytky je kraj.

"Kapacita je nyní omezena, máme čtyři místnosti. Snažíme se, aby na každé místnosti byl jeden klient. Jinak je celková kapacita osm lůžek. Problémy v drtivé většině nejsou, lůžka stačí," řekl vedoucí stanice Vlastimil Kyral.

Na osmi lůžkách, která má hradecká záchytka běžně k dispozici, se před pandemií v roce 2019 vystřídalo přes 1200 lidí. "V roce 2020 bylo na záchytné stanici provedeno 1409 vyšetření u osob dopravených na záchytnou stanici. Na základě vyšetření bylo přijato 1125 osob na záchytnou stanici pro intoxikaci alkoholem. Jen v minimálním počtu případů se jednalo o intoxikaci drogami," řekl mluvčí kraje Dan Lechmann.

První protialkoholní záchytná stanice v ČSR i na světě zahájila činnost před 70 lety v nemocnici v Praze u Apolináře, a to 15. května 1951.

Většinu klientů tvoří nezaměstnaní a bezdomovci, převažují lidé ve věku 35 až 50 let a většinou jde o opakované případy. Jedno přespání na záchytce vyjde na dva tisíce korun. Pohledávky za opilce se záchytka snaží vymáhat, vzhledem ke spektru klientů, u kterých je platební morálka problematická, se to ale příliš nedaří. Loni hradecká záchytka naúčtovala klientům 2,3 milionu korun, v roce 2019 to bylo 2,6 milionu korun.

"Spadová oblast je celý Královéhradecký kraj. Nejvíce klientů je z okresu Hradec Králové, hodně lidí je také z Náchodska. Daří se nám vymoci asi 30 procent peněz naúčtovaných klientům," řekl Kyral.

Roční rozpočet hradecké záchytky je ve výši devíti až deseti milionů korun, přes 90 procent tvoří příspěvek zřizovatele Královéhradeckého kraje. Hradecká záchytka má v současnosti devět kmenových zaměstnanců, působí tam také externí lékaři na dohodu o pracovní činnosti.

Královéhradecká protialkoholní záchytná stanice spolupracuje s pardubickou záchytkou, vzájemně si pomáhají v době dovolených, svátků či v případě uzavření zařízení, například kvůli malování. V takovém případě slouží pro Pardubický i Královéhradecký kraj záchytka buď v Pardubicích, nebo v Hradci Králové.

Podle Kyrala záchytka v Hradci Králové původně fungovala v rámci Okresního ústavu národního zdraví (OÚNZ), v této podobě fungovala i v 80. letech minulého století, kdy byla u staré radnice v historickém centru města. Pro nevyhovující technický stav byla počátkem 90. let zrušena a od roku 1993 je záchytka v městské části Nový Hradec Králové jako příspěvková organizace města Hradec Králové. Od roku 2002 přešla pod Královéhradecký kraj.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky ČR, správa, zdraví, alkohol, Královéhradecký, kraj, záchytka, pandemie, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, pandemie covidu-19, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během pandemie se snížila kapacita hradecké záchytky. Klientů je ale více  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.