Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Most v Temném Dole je v havarijním stavu. Vozy nad 20 tun musí po objízdné trase

Královéhradecký kraj musel omezit na mostě v Temném Dole. Mimořádná prohlídka totiž ukázala, že je v havarijním stavu. Zákaz vjezdu mají nově všechna vozidla nad 20 tun. Průjezd byl zúžen jen do jednoho jízdního pruhu a omezen maximální povolenou rychlostí na 30 kilometrů v hodině. Most bude třeba zbourat a na jeho místě postavit nový.

„Po zimě jsme zkontrolovali most v Temném Dole a zjistili jsme, že jeho stav je bohužel horší, než jsme předpokládali. Nákladní auta musí po objízdné trase, to se zatím netýká autobusů,“ upřesnil radní pro dopravu Václav Řehoř (ODS). Nově je tak na mostě doprava řízena kyvadlově pomocí provizorních semaforů.  

Hejtmanství už v minulosti plánovalo úplnou demolici starého mostu a stavbu nového. Práce však budou muset začít dřív. Kraj má připravenou projektovou dokumentaci, nyní se bude snažit získat další potřebná povolení.  

Most v Temném Dole je naprosto klíčovým pro dopravu do Pece pod Sněžkou a dalších obcí v této části Krkonoš. Nachází se totiž na jediné příjezdové cestě do této oblasti. „Prosíme všechny řidiče, aby respektovali zavedená dopravní omezení. Věc jsem projednal s místními starosty, aby své obyvatele o této věci informovali, a požádali jsme také o spolupráci Policii ČR, která bude na dopravu dohlížet,“ doplnil radní. 

„Od poslední kontroly před třemi lety se ukázalo zhoršení stavu daného mostu ze čtvrtého stupně na nejvyšší sedmý stupeň“ přiznal Řehoř.  

Podobný osud potkal most ve Svinarech  

Původní dosluhující Most plukovníka Šrámka z roku 1907 musel být uzavřen v lednu roku 2017 kvůli havarijnímu stavu. Kraj most uzavřel pro veškerou dopravu a používat ho mohli jen pěší a cyklisté. Osobní i nákladní doprava tak musela až do roku 2019 po objízdných trasách. Nejbližší mosty přes Orlici se nachází na silničním okruhu města a pak až v Krňovicích. 

Původní most, který sloužil 111 let, byl zdemolován v roce 2018. Výstavba nového mostu trvala zhruba rok. Do té doby mohli řeku přejít pomocí náhradní lávky, která byla natažena hned vedle nově budovaného mostu. Novou mostní konstrukci si muselo hejtmanství zaplatit z vlastní kapsy, vyšla na 80 milionů korun.  

I v tomto případě se most uzavřel hned poté, co kontrola zjistila jeho havarijní stav. Doprava zde byla omezena 33 měsíců. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky most, Temný Důl, nákladní, doprava, auto, kyvadlově, uzavření, demolice, stavba, stav, kontrola, havarijní, Královéhradecký, kraj, Královéhradecký kraj, Václav Řehoř, ODS, Policie České republiky, Pec pod Sněžkou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Most v Temném Dole je v havarijním stavu. Vozy nad 20 tun musí po objízdné trase  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.