Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Školy nemají dostatek antigenních testů. Vystačí jen do konce týdne

Většina škol v Královéhradeckém kraji vydrží se zásobami antigenních testů pro žáky do 16. května. Ředitelé škol, kterým testy chybí, si tak musí zajistit nové prostřednictvím pracoviště Národního pedagogického institutu. Novou možností je testovat pomocí PCR testů, na které vláda schválila dotaci.

„Podle aktuálních dat chybí zhruba 10,5 tisíce antigenních testů. Pracoviště Národního pedagogického institutu má k dispozici zhruba 20 tisíc antigenních testů v záloze,“ potvrdil náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek (Piráti).  

Za období od 12. dubna do 7. května 2021 se ve školách v Královéhradeckém kraji provedlo 234.054 antigenních testů, z toho 174.548 u dětí a žáků. Pozitivní výsledek prokázalo 49 testů. 

„Chci věřit, že vláda zajistí dostatek testů i po 17. květnu. K zamezení šíření nákazy je testování určitě správný krok, ale vláda by měla frekvenci testování a epidemická opatření přizpůsobit lokální situaci a výskytu pozitivity žáků v jednotlivých krajích,“ dodal náměstek Štěpánek. Vláda minulý týden schválila možnost testovat žáky pomocí PCR testů.  

Jičín s podobnou situací počítal  

Například radnice v Jičíně s podobnou situací počítala. Už před pár dny předpokládala, že se dodávka testů ze strany státu zasekne. Na své náklady si tak u dodavatelů domluvila zhruba 9,5 tisíce antigenních testů.   

„Pro radnici je zajištění škol ve městě naprostou prioritou. V případě potřeby máme testy u dodavatele zamluvené,“ řekl novinářům starosta Jan Malý (ANO). Podle jeho slov je dodavatel schopný testy dodat prakticky okamžitě. 

Vedení města spočítalo, že do konce měsíce bude ve čtyřech základních školách potřeba zhruba 9.600 testů. Radnice za ně zaplatila celkem 432 tisíc korun. Test tak město vyšel na pětačtyřicet korun. Místostarosta města Petr Hamáček (KDU-ČSL) na tiskové konferenci uvedl, že radnice počítá s případným proplacením ze strany státu. „Do konce května budeme s napětím sledovat tendr Správy státních hmotných rezerv. Jsme připraveni testy nakoupit, aby se testování dodrželo," dodal.   

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky test, sada, vláda, škola, antigen, COVID-19, nedostatek, zásoba, rychlý antigenní test, Národní pedagogický institut České republiky, Královéhradecký kraj, radnice, Česká pirátská strana, Jičín, Jan Malý, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy nemají dostatek antigenních testů. Vystačí jen do konce týdne  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.