Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Safari Park ve Dvoře Králové dnes slaví 75 let. Prohlédněte si dobové fotografie

Přesně před 75 lety otevřel ve Dvoře Králové nad Labem malý zookoutek. Nebyl větší než 6,5 hektarů. Výběhy a klece stavěli majitelé svépomocí a více než zoologickou zahradu areál připomínal soukromou zahrádku u baráku. Už tenkrát zde bylo vidět několik opic, ptactvo a jeden lev. Jak zahrada v roce 1946 vypadala, si můžete prohlédnout na dobových fotografiích.

Tisíce nových zvířat putovalo do celého světa  

Za 75 let se v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem narodilo doslova několik tisíc nových zvířat. Některá zůstala na východě Čech, jiná odcestovala do celé Evropy a dalších míst po celém světě.  

Během desítek let existence se v safari parku narodilo přes osm tisíc afrických kopytníků, mnoho z nich poprvé v rámci Česka. Legendární je chov žiraf s více než 260 mláďaty. Zahrada odchovala i rekordních 60 nosorožců. Z dalších zvířat je to 260 mláďat psů hyenových, přes 60 gepardů, 800 zeber nebo přes 400 antilop koňských. 

Například nosorožce bílé severní nerozmnožila žádná jiná zahrada světa a přežití druhu nyní závisí na snaze světových expertů týmu BioRescue, který je koordinován právě dvorským safari parkem.  

Od zookoutku ke genetické bance afrických zvířat 

V novém zookoutku mohli lidé od 9. května roku 1945 obdivovat například jezevce, lišky nebo sovy. Zvířat ale rychle přibývalo a brzy vznikl i pavilon exotické zvěře s opicemi nebo lvem jménem Rémus. 

Velký zlom přišel v roce 1965, kdy se ředitelem zahrady stal Josef Vágner. Ten si prosadil vybudování safari a celou zahradu zaměřil na chov afrických zvířat. Během svého ředitelování uspořádal osm expedic do Afriky, z kterých dovezl tisíce zvířat. Založil tak genetickou banku zvířat, ze které se čerpá dodnes. Někdejší zoo jako první na světě z černého kontinentu dovezla kriticky ohrožené buvolce hiroly a jako první je také rozmnožila. 

Zajímavostí je, že zoologická zahrada chovala i lední medvědy. V roce 1959 byla jedinou zahradou v zemi, která měla tato zvířata. Byla zde do konce tisíciletí. Za tu dobu se zde narodila čtyři mláďata.  

V současné době patří Safari Park ve Dvoře Králové mezi nejnavštěvovanější turistické atrakce v Královéhradeckém kraji. Podle dat agentury CzechTurism z roku 2019 je zahrada 13. nejnavštěvovanějším místem v České republice.  

Safari Park má k výročí dárek 

„Díky mým předchůdcům získal dvorský safari park obrovský mezinárodní kredit. Vnímám to jako velký závazek při rozvíjení jejich díla,“ říká ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas. Oficiální oslavy však zahrada neplánuje, nedovoluje to současná pandemická situace. 

„Pro naše příznivce ale máme k výročí alespoň malý dárek. Jelikož se s nimi stále můžeme setkávat jen velmi omezeně, připravili jsme pro ně aplikaci Mobilní safari. Hlas herce Martina Písaříka je provede Africkým a Lvím safari. Aplikace bude k dispozici od druhé poloviny května a zcela zdarma,“ pokračuje ředitel zahrady.  

Ohodnoť článek

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky ZOO, Safari Park, Dvůr Králové, výročí, 75 let, narozeniny, foto, zahrada, ZOO Dvůr Králové, Dvůr Králové nad Labem, zoologická zahrada, Česko, Martin Písařík, Josef Vágner, Přemysl Rabas, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park ve Dvoře Králové dnes slaví 75 let. Prohlédněte si dobové fotografie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.