Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Muzea v kraji se připravují na zahájení provozu. Některá otevřou nové výstavy, jiná čeká pozvolnější start

Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou a jeho pobočky znovu otevřou expozice v pondělí 3. května. Orlická galerie v Kolowratském zámku v Rychnově nad Kněžnou zahájí provoz pro veřejnost z technických důvodů zatím o plánovaných 14 dnů později. Muzeum nabídne i řadu novinek. Možnost individuálně navštívit od pondělí po několika měsících muzea souvisí s rozvolněním epidemických opatření. Návštěva expozic bude možná za dodržování přísných hygienických podmínek, omezen bude také počet návštěvníků.

V pobočce Sýpka v Rokytnici v Orlických horách přivítá návštěvníky stálá interaktivní expozice věnovaná zaniklým řemeslům a přírodě Orlických hor. V bývalých rychnovských kasárnách bude zpřístupněna expozice historických fotografií Rychnovska a také částečně obnovený Památník Karla Plachetky, kde jsou nově nainstalovány interaktivní prvky nejen pro děti, uvedli v tiskové zprávě zástupci muzea.

V Muzeu krajky Vamberk čeká návštěvníky nejen stálá expozice, ale také výstava Orlické hory na fotografiích Jiřího Šulce. "Z důvodu epidemie muselo dojít ke změnám ve výstavním plánu. Proto byla prodloužena fotografická výstava Jiřího Šulce, prezentující krásu a proměny našeho regionu, a to až do konce srpna letošního roku. Avšak na naše příznivce čekají i novinky," uvedla etnoložka rychnovského muzea Martina Rejzlová.

Například výloha Muzea krajky Vamberk bude využita jako nový výstavní prostor, kde bude výstava věnovaná vrcholu Chlum, především zeměměřičským věžím, které tam stály více než jedno století. Změnami prochází také stálá expozice v prvním patře muzea. Její obnovená podoba bude představena se začátkem hlavní turistické sezony, uvedli zástupci muzea.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové počítá jen s víkendovým provozem

Od příštího pondělí (3. května) vláda dovolí otevřít muzea, galerie a památky ve třech krajích České republiky. Například Muzeum východních Čech v Hradci Králové z počátku počítá pouze s víkendovým provozem. Vedle Královéhradeckého kraje platí...

Novinky čekají také návštěvníky ve druhém patře Kolowratského zámku v Rychnově nad Kněžnou. V hlavních výstavních prostorách budou letos ke zhlédnutí hned tři výstavy věnované zločinu, zbraním a četnictvu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MGOH

Štítky ČR, správa, muzea, koronavirus, Rychnovsko, muzeum, výstava, Rychnov nad Kněžnou, Muzeum a galerie Orlických hor, Jiří Šulc, Muzeum krajky, Orlické hory, Vamberk, Rokytnice v Orlických horách, sýpka, okres Rychnov nad Kněžnou, zámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzea v kraji se připravují na zahájení provozu. Některá otevřou nové výstavy, jiná čeká pozvolnější start  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.