Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradec Králové naplní rezervu Antivirus. Použije peníze z loňského přebytku

Během pandemické krize Hradec Králové vypsal dvě výzvy na podporu malých podnikatelů v krajské metropoli. Takzvaný Antivirus pomohl stovkách podnikatelů. Radnice se proto rozhodla, že část peněz z loňského roku vloží do této rezervy. Na pokrytí případných příjmů tak Hradec Králové odložil 150 milionů korun.

Z minulého roku Hradci Králové zbylo celkem 229 milionů korun. 150 milionů vloží do rezervy Antivirus, zbytek pak na souhrnné rezervy rozpočtu města na rok 2021. Ty mohou být využity například na nečekané opravy.  

Zastupitelé před hlasováním debatovali, zda do rezervy Antivirus vložit 150 milionů korun nebo jen 50 milionů korun, jak doporučila rada města. Radní mínili, že tím město bude mít k dispozici více peněz na plánování dalších nutných investic.  

Náměstkyně primátora pro ekonomiku Monika Štayrová (ANO) se vyslovila pro vyšší rezervu. Upozornila, že město letos nedostane 116 milionů korun "covidové kompenzace" od vlády. Kvůli vládním reformám, jako je zrušení superhrubé mzdy a zrušení daně z nabytí nemovitosti, město podle ní letos přijde asi o 71 milionů korun. Navíc finanční dopad na městské organizace z důvodu epidemie letos činí zatím 50 milionů korun. 

Jiní politici upozorňovali na to, že Hradec Králové neměl v době pandemie s financováním problém. Město nemuselo omezovat své investice ani je zpomalovat.  

Podnikatelům dalo město víc než 11 milionů korun  

Hradec Králové během pandemie podpořil drobné podnikatele hned dvakrát. První peníze rozdal během první vlny. Další peníze dostali drobní podnikatelé a hoteliéři v březnu. Právě během druhé vlny rozdělila radnice 3,5 milionu malým firmám. 480 tisíc dostali hoteliéři.  

„Vzhledem k tomu, že jsme finanční prostředky nakonec navýšili o půl milionu korun, mohli jsme vyplatit maximální částku téměř všem žadatelům,“ říká k druhému Antiviru primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). Peníze získané z programu Antivirus II mohou podnikatelé využít na zaplacení nájmu, energií nebo na platy zaměstnanců. 

Ve druhém kole dorazilo na radnici celkem 360 žádostí o kompenzační bonus. Kvůli nedostatkům muselo být 14 z nich vyřazeno. V součtu s jarní vlnou město rozdělilo více než 11 milionů korun. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Antivirus, přebytek, Hradec Králové, radnice, rozdělení, finance, zastupitelstvo, rezerva, peníze, Monika Štayrová, ANO 2011, Alexandr Hrabálek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové naplní rezervu Antivirus. Použije peníze z loňského přebytku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.