Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Dopravní podnik Hradec Králové počítá ztráty. Jízdné zatím zdražovat nebude

Dopravní podnik Hradec Králové zasáhla pandemie stejně tak jako zbytek ekonomiky v České republice. Ačkoliv počítá ztráty spojené s pandemií, rozhodl se zachovat ceny jízdného i pro následující období. Hradečáci budou i nadále jezdit za ceny, které ve městě platí pět let.

V minulém roce klesl počet cestujících v hromadné dopravě zhruba o 30 procent. Pro dopravní podnik to znamená ztrátu kolem 40 milionů korun. Odložen je tak například nákup nových autobusů. „Standardní tržby za rok jsou v objemu 125 milionů korun, loni jsme měli propad 41 milionů korun, tedy asi o jednu třetinu,“ potvrdil ředitel Dopravního podniku Hradec Králové Zdeněk Abraham. Zároveň dodal, že se v historii nic podobného nestalo.  

Městský dopravce měl v letošním roce pořídit šest nových vozů za zhruba 50 milionů korun. Tento plán ale odsunul na příští rok. 

Poslední změna jízdného v roce 2016 

Poslední zdražování jízdného městské dopravy pamatují obyvatelé Hradce Králové v roce 2016. Pro tento rok se radnice rozhodla zachovat původní ceny a jízdné nezdražovat. Je však třeba počítat s tím, že navyšování cen se v budoucnu cestující nevyhnou.  

„Ačkoli je tedy úprava ceníku v budoucnosti nevyhnutelná, nechceme ji zatím vzhledem k pandemické situaci zavádět. K tomuto kroku můžeme přistoupit až ve chvíli, kdy se život alespoň z větší části vrátí do normálu a současná pandemie a platná vládní opatření již nebudou naši společnost omezovat vysokou nemocností. Je to otázka několika měsíců až let,“ říká k současné situaci náměstek primátora Pavel Marek (ANO). 

Město se zvýšením ceny jízdného zabývalo i proto, že Dopravnímu podniku poskytuje stále více peněz na jeho provoz. V současnosti Hradec Králové platí dopravnímu podniku kolem 280 milionů korun ročně. 

Ohodnoť článek

Foto Dopravní podnik Hradec Králové

Štítky dopravní podnik, Hradec Králové, cena, jízdné, ztráta, plán, zdražování, dopravní společnost, pandemie, Česko, Pavel Marek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik Hradec Králové počítá ztráty. Jízdné zatím zdražovat nebude  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.