Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obchvat Nové Paky má zelenou. Stavba získala pravomocné stavební povolení

Na nový obchvat obyvatelé Nové Paky čekají téměř 30 let. Nyní to vypadá, že se dočkají. Stavba nové silnice, která vyvede dopravu z centra města, dostala pravomocné stavební povolení. Stát tak začne hledat firmu, která si vezme stavbu na starosti. Samotné výběrové řízení by mohlo začít ještě během jara. Vítěze bychom měli znát do konce roku.

„Samotná stavba obchvatu by měla trvat tři roky. V září bychom rádi zahájili archeologický průzkum,“ potvrdil za hradeckou pobočku ŘSD Ivan Vrabec. Po letech komplikací s výkupy pozemků Ředitelství silnic a dálnic počítá s původně naplánovaným termínem uvedení do provozu. Ten je v současnosti nastaven na rok 2024.  

Stavba bezmála 8,5 kilometrů dlouhé silnice vyjde stát na 1,5 miliardy korun bez DPH. Nová trasa by měla vyvést především tranzitní dopravu z centra města. Právě Nová Paka stojí na hlavní spojnici Prahy a Krkonoš. Denně městem projede 15 - 25 tisíc automobilů. 

Silnice povede lesem, nad tunelem i rybníkem  

Samotná stavba nového obchvatu nebude jednoduchá. Společnost, která vyhraje výběrové řízení, se bude muset poprat s nedostupným terénem i vysokým převýšením okolního terénu. Velká část povede hustým lesem. Další pak překlene železniční tunel trati do Ostroměře i rybník na okraji města.  

Ze směru od Jičína svede nová silnice dopravu už před Kumburským Újezdem, kde silnice uhne na pravou stranu. Následně povede za rybníkem přes Studénku až do Heřmanic. Zde vznikne mimoúrovňová křižovatka a o pár metrů dál i velký most, který překlene koleje zapuštěné v zemi. Jen o pár metrů dál bude nová trasa překonávat rybník Zaďák.  

Na Štikově pak vznikne jedna z největších křižovatek obchvatu. Stavba počítá s vybudováním kruhového objezdu na silnici směrem na Bělou u Pecky (na takzvané křižovatce u sekačky). Z ní pak povede přímé napojení na novou tangentu.  

Obchvat bude pokračovat dál kolem hotelu a Štikovské rokle, kde vznikne velké přemostění přes údolí. Měřit bude bezmála půl kilometru. Pravotočivou zatáčkou se vyhne Vrchovině a na starou trasu se připojí ve Vidochově u čerpací stanice. Sjezd bude řešen pomocí kruhové křižovatky.  

Bez dvaceti metrů bude obchvat dlouhý přesně 8,5 kilometrů. Na jeho trase vzniknou dvě kruhové křižovatky a 22 protihlukových zdí o celkové délce přes čtyři kilometry. Vybudováno bude celkem 16 mostů, které budou dohromady měřit přes jeden kilometr.  

Každou chvíli zaseknutý kamion 

Největším problémem je bezpochyby kamionová doprava. Na tu v Nové Pace čeká hned několik nástrah. Jednou z nich je například relativně nový kruhový objezd na křižovatce k autobusovému nádraží.  

Daleko větší problém ale představuje železniční viadukt u LIDLU. Pod ten se nevejdou vozidla, která jsou vyšší než 4,2 metrů. Ačkoliv jim průjezd městem zakazuje dopravní značka, často se najdou řidič, kteří omezení nerespektují. Několik z nich už posunulo most i s kolejemi.  

Jeden z posledních řidičů vjel pod most téměř v šedesátikilometrové rychlosti a celý viadukt o několik desítek centimetrů posunul. Oprava samotného mostu i tratě na něm stála 800 tisíc korun.  

Za zdržení celé stavby si svým způsobem mohou občané Nové Paky sami. Řada z nich se svých parcel nechtěla vzdát a jednáni s nimi nebylo jednoduché. Před dvěma lety se například řešil pozemek, u kterého nebylo jasné dědické řízení.   

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Kacerovský

Štítky Nová Paka, doprava, obchvat, stavba, plán, povolení, ŘSD, kamiony, Štikov, Kumburský újezd, silnice, rybník, Ředitelství silnic a dálnic, Ivan Vrabec, Lidl, Praha, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchvat Nové Paky má zelenou. Stavba získala pravomocné stavební povolení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.