Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Speciální školy dostanou testy ze slin. Podle hejtmanství je testování z nosu nešetrné

V minulém týdnu Hradecká Drbna informovala o postoji Královéhradeckého kraje k současnému testování ve školách. Podle vedení kraje jsou testy nespolehlivé a málo šetrné. Hejtmanství proto vyčlenilo celkem 520 testů, které se provádějí ze slin. Poputují do speciálních škol.

Podle oficiálního vyjádření Královéhradeckého kraje může být testování z nosu například u dětí s poruchou autistického spektra problém. „Rozhodli jsme se proto pomoci a mezi 27 vybraných mateřských a základních škol jsme rozvezli sady plivacích testů, které jsou šetrnější a v řadě případů snazší pro provedení,“ řekl náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek (Piráti). 

Většina testů byla do škol rozvezena během pátečního odpoledne. Nový způsob testování využijí děti v téměř desítce mateřských škol a v 19 základních školách v celém Královéhradeckém kraji. Celkem se jedná o 130 dětí. První testování testy ze slin už mají po dnešku za sebou. Testy mají školám vydržet následujících 14 dní.  

Ve školách od pondělí 12. dubna je testování žáků prvního stupně základních škol a předškoláků v mateřských školách povinné. Společně s nimi jsou testováni také všichni zaměstnanci školských zařízení. 

Během pondělního testování bylo pozitivně vykázáno deset dětí a jeden zaměstnanec. Následný PCR test nepotvrdil onemocnění u nikoho. Ve čtvrtek vyšel antigenní test pozitivně dvěma dětem. U všech zaměstnanců vyšli negativní.  

Královéhradecký kraj minulý týden upozornil na to, že antigenní testy nejsou kvalitní. Hejtmanství proto poslalo dopis ministru zdravotnictví, aby zajistil testy, na které je spolehnutí. Poukazují na chybné výsledky i malý podíl pozitivně vyhodnocených testů.  

Pět milionů testů z Číny k ničemu?  

Od pondělí se ve školách testuje dvěma druhy testů, oba Česká republika nakoupila v Číně. Jedny od výrobce Sinclean, druhé od výrobce LEPU medical. Jedná se o testy, které se už v minulosti neosvědčili například v Rakousku. Vláda těchto testů objednala celkem pět milionů.   

Podle informací serveru Seznam Zprávy tyto testy ve studii dopadly velmi špatně. I při vysoké koncentraci viru ve vzorku dávaly málo prokazatelné výsledky. U nižších koncentrací pak byly negativní.  

Tendrem na dodávku testů do škol se zabývá i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže obdržel v dané věci podnět od jednoho z dodavatelů zdravotnického materiálu, který si stěžuje na to, že nebyl v rámci výběrového řízení osloven. Úřad podnět prošetřuje a od ministerstva vnitra si vyžádal příslušnou dokumentaci. Správní řízení zahájeno nebylo," řekl mluvčí úřadu Martin Švanda.  

Ministerstvo vnitra odmítlo podání podnětu k ÚOHS komentovat. „Ministerstvu zdravotnictví není žádným zákonem uloženo vést jakoukoliv agendu zabývající se průzkumem trhu, evidencí dodavatelů zdravotnických prostředků nebo hodnocením jejich nabídek,“ napsala Seznam Zprávám Barbora Peterová, mluvčí ministerstva zdravotnictví. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 6

Štítky testování, škola, student, test, alternativa, Královéhradecký, kraj, COVID-19, školství, Královéhradecký kraj, základní škola, Drbna.cz, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Česká pirátská strana, Ministerstvo vnitra České republiky, Ministerstvo zdravot

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speciální školy dostanou testy ze slin. Podle hejtmanství je testování z nosu nešetrné  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.