Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na obnovu venkova dá letos Královéhradecký kraj 30 milionů korun. O polovinu méně než minulý rok

I letos hodlá Královéhradecký kraj rozdělit 30 milionů korun mezi obce do tří tisíc obyvatel. O podporu z takzvaného Programu obnovy venkova zažádalo pětačtyřicet obcí. Dotační výzvu hejtmanství vypisuje pravidelně každý rok. Letos je finanční podpora o 20 milionů nižší než v roce 2000.

„Chceme podpořit menší obce v jejich rozvojových snahách podobným způsobem jako v minulých letech. Vzhledem k ekonomickému vývoji je sice alokovaná částka nižší než vloni, přesto je nakonec zhruba dvojnásobná oproti původnímu předpokladu z konce loňského roku,“ řekl tento týden na tiskové konferenci radní Adam Valenta (Piráti).  

Podle jeho slov se Královéhradeckému kraji podařilo částku navýšit díky změně rozpočtu, nedočerpaným financím a přesunu peněz z jiných oblastí, ve kterých nebyly využity. „Věřím proto, že i letos Program obnovy venkova pomůže k zachování kvalitní životní úrovně na venkově,“ dodal.  

Část peněz poputuje například Hněvčevsi, kde je použijí místní hasiči na přístavbu k hasičské zbrojnici. Z peněz se zaplatí i rekonstrukce sportovního areálu v Doubravici, rekonstrukce silnice v Hrádku u Nechanic nebo například společná stezka pro pěší a cyklisty v Benátkách. 

O peníze z Programu obnovy venkova letos žádalo celkem 141 obcí. Pokud by hejtmanství chtělo vyhovět všem, muselo by z krajské kasy uvolnit celkem 117 milionů korun. Peníze budou nakonec rozděleny mezi 45 obcí, každá dostane maximálně 1,5 milionu korun. 

Ohodnoť článek

Foto Zlínský kraj

Štítky Program obnovy venkova, obce, Královéhradecký, kraj, finance, rozvoj, podpora, venkov, Královéhradecký kraj, peníze, Česká pirátská strana, Benátky, Hněvčeves

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na obnovu venkova dá letos Královéhradecký kraj 30 milionů korun. O polovinu méně než minulý rok  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.