Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Festival Brutal Assault pravděpodobně opět nebude. Nemáme žádnou jistotu, tvrdí pořadatelé velkých festivalů

Festival Brutal Assault měl už minulý rok oslavit jubilejní 25. narozeniny. Pandemie dala kultuře stopku a festival byl přesunut na letošní srpen. Podle organizátorů ale stále není jasno, že se budou moct takto velké akce konat. Počítají proto s menší akcí, kterou pojmenovali Josefstadt. Na největší festival tvrdé muziky jezdí do Josefova pravidelně přes 20 tisíc lidí.

Brutal Assault vznikl původně jako malá akce na Moravě a často měnil místo svého konání. Zlom přinesl rok 2006, kdy díky atraktivnímu programu do Svojšic u Přelouče dorazilo 7000 lidí, po přesunu do Josefova návštěvnost zásadně vzrostla. 

Největším problémem je podle organizátorů nejistota letošní sezóny. Do této chvíle stále není jasné, zda se podobné festivaly budou moct konat. Nejsou ani pevně nastavená pravidla, za jakých podmínek mohou organizátoři své akce připravovat. „Navíc ne všechny kapely, které má festival zamluvené, jsou za této situace ochotné přijet. "V podstatě všichni vidí jako jistotu rok 2022," řekl promotér akce Tomáš Fiala.  

Ve hře tak zůstává malá akce s názvem Josefstadt. Ta by navazovala na loňskou dvoudenní akci Josefoff s omezeným počtem návštěvníků. Festival Brutal Assault každým rokem nabízí zhruba 130 interpretů pro zhruba 25 tisíc fanoušků, akce Josefstadt by byla několikanásobně menšího rozsahu. 

Podle pořadatelů je finanční stránka kolem pořádání festivalu stále v černých číslech. „Zcela zásadní je podpora našich fanoušků. Kupují vstupenky, věří festivalu a peníze nechtějí vracet. Je to jakési dočasné úvěrování našimi fanoušky. To nám dává sílu přežít a se současnou situací se poprat," řekl Fiala. 

Své akce ruší i další pořadatelé festivalů 

Několik velkých festivalů svůj ročník pro letošní sezónu zrušilo úplně. Například pořadatelé Colours of Ostrava zrušili letošní akci před pár dny. „Bohužel přetrvávající špatná situace s pandemií koronaviru, současná nejistota a neexistující výhled na letní měsíce ohledně budoucích opatření nám nedává jinou možnost než festival opět přesunout,“ píší organizátoři na svém webu. 

Festival se přesouvá na 13. - 16. července 2022. Na programu měli fanoušci letos najít jména jako zpěvačka LP, Martin Garrix nebo Twenty One Pilots. Pandemická situace donutila pořadatele akce zrušit svůj ročník už minulý rok. Vstupenky však stále zůstávají v platnosti. 

Podobný příběh má za sebou i festival Majáles Pardubice. I ten organizátoři (už po druhé) odložili na další rok. „Čekali jsme na vývoj celé situace do poslední chvíle, ale teď už víme, že nemáme jinou možnost,“ píší organizátoři.  

K odsunutí letošního ročníku se přiklonili i pořadatelé festivalu Rock for People, který se pravidelně koná v Hradci Králové. Vyprodaný ročník 2020/2021 v plánované podobě neuskuteční a přesouvá se na 16. - 18. června 2022. Zakoupené vstupenky nadále zůstávají v platnosti na příští rok, postupně budou také oznamováni znovupotvrzení interpreti.

Ostatní organizátoři vyčkávají. Bojí se nejistoty  

Pravděpodobně nejsledovanější akcí v Hradci Králové je Majáles, který byl odložen už dvakrát. Původní termín byl kvůli pandemii zrušen. V plánu bylo akci uspořádat po letních prázdninách. Ani to však situace nedovolila. Současně se tak předpokládá, že se akce uspořádá 1. května.  

„Na jaro platí program, který je uveden na webu. Pokud dojde k přesunu akce např. na podzimní termín, tak samozřejmě hrozí, že mohou určité změny v programu nastat. Teď to ale neumíme specifikovat,“ napsala redakci mluvčí festivalu Karolína Křenková

Návštěvníci budou moct využít vstupenky z loňského ročníku, které zůstávají v platnosti. Pořádání celé akce komplikuje i nedostatek financí, se kterými se pořadatel potýká. Stát zatím nekompenzoval ani korunu. „Podali jsme žádost v rámci programu COVID Kultura II a doufáme, že nám bude vyhověno,“ dodala mluvčí.   

Další sledovanou akcí je takzvaný Divadelňák. Ten pořádá Divadlo Drak, Klicperovo divadlo a nezisková organizace Kontrapunkt. Letos se má poprvé konat pod novým názvem REGIONY - Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové.  

„Počítáme s tím, že festival bude v maximální podobě, kterou nám aktuální opatření umožní. Plánujeme i účast zahraničních hostů. Pokud se dozvíme, že soubory ze zahraničí nebudou možné, jsme připraveni je nahradit českými. Pokud nebude možné hrát uvnitř, jsme připraveni přesunout hlavní část ven tak, aby se festival mohl uskutečnit," řekl mluvčí Klicperova divadla v Hradci Králové Martin Sedláček.  

Definitivní slovo o podobě festivalu musí padnout do konce května. V tu chvíli se musí začít prodávat vstupenky na představení v takzvaných kamenných prostorech. „Budeme pružně reagovat na vládní opatření, ale finální podoba festivalu by měla být známá na konci května," řekl Sedláček. 

Ohodnoť článek

Foto Brutal Assault

Štítky Brutal Assault, festival, sezona, léto, pořádání, kultura, Majáles, Region, Divadelňák, Josefov, vstupenka, Josefstadt, Hradec Králové, Martin Sedláček, Klicperovo divadlo, pandemie covidu-19, Martin Garrix, Morava, Colours of Ostrava, Rock for People

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Brutal Assault pravděpodobně opět nebude. Nemáme žádnou jistotu, tvrdí pořadatelé velkých festivalů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.