Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Facebooku unikla data o milionu Čechů. Ověřte si, zda jsou mezi nimi i ta vaše

Znepokojivé informace přinesla zpráva společnosti Avast, která informuje o rozsahu uniklých uživatelských dat z Facebooku. Mezi zveřejněnými údaji 533 milionů uživatelů sociální sítě patří více než milion lidem z Česka. Data se objevila o víkendu na jednom z hackerských internetových portálů.

Portál Lidovky.cz upozornil, že existuje nástroj, kterým je možné ověřit, zda vaše data opravdu unikla. Jedná se o internetovou stránku haveibeenpwned.com. Ta zatím funguje poněkud omezeně pouze pomocí zadání e-mailové adresy navázané na facebookový profil.

Jako první o tom v sobotu informoval portál Business Insider a podle amerických médií jsou tato data k mání zcela zdarma. Jedná se o telefonní čísla, plná jména uživatelů, geolokační údaje, e-mailové adresy či data narození. Podle zpravodajského webu Axios ale v databázi nejsou informace o uživatelských heslech.

„Lidem, kteří měli v roce 2019 svůj facebookový účet propojený s telefonním číslem, doporučujeme změnit nastavení tak, aby se do účtu mohli přihlásit pouze za pomocí autentikátoru, který poskytuje například Microsoft nebo Google. Tito uživatelé také mohou čelit častějším phishingovým útokům, proto by měli být obezřetnější k SMS zprávám, které obdrží,“ uvedl analytik Avastu Christopher Budd.

Podle dostupných informací se data týkají 533 milionů uživatelů ze 106 zemí. „Jsou to stará data, o kterých se už psalo v roce 2019,“ reagoval v sobotním prohlášení Facebook. „Zjistili a opravili jsme tento problém v srpnu 2019. V té době jsme jak na facebooku, tak na instagramu zrušili možnost přímo najít lidi za pomoci jejich telefonních čísel," pokračoval mluvčí Andy Stone.

Některým komentátorům jeho vysvětlení nestačilo. „Nezáleží na tom, jestli jsou to stará data, pakliže jsou stále relevantní. Lidé zas tak často telefonní číslo nemění,“ podotkl Zach Whittaker z webu TechCrunch.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj Lidovky.cz, ČTK

Štítky Facebook, data, uživatel, sociální sítě, Avast Software, Česko, Microsoft, Google, Business Insider, Instagram, TechCrunch, Christopher Budd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Facebooku unikla data o milionu Čechů. Ověřte si, zda jsou mezi nimi i ta vaše  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.