Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Statistici zatím přijali zhruba dva miliony vyplněných sčítacích formulářů

Dva miliony vyplněných formulářů odeslali statistikům lidé během prvních deseti dní sčítání obyvatel, domů a bytů v Česku. Z měst nad 10 tisíc obyvatel jsou nejaktivnější lidé v Neratovicích a Mostě. Na jihu Čech vedou České Budějovice, následuje Tábor a Písek.

„Hranice dvou milionu odeslaných elektronických formulářů padla desátý den sčítání. Sečteny jsou tak už přibližně 4 miliony osob,“ říká předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Relativně nejdál je sčítání v Neratovicích na Mělnicku. Na 100 bytů tam připadá v průměru více než 46 vyplněných dotazníků. Následují Most a Kolín se zhruba 45 odeslanými formuláři v přepočtu na 100 bytů.

Na jihu Čech pak vévodí statistice České Budějovice s necelými 39 odeslanými formuláři na 100 bytů. S 38 formuláři na 100 bytů následuje Tábor a s 37 Písek.

Historie sčítání lidu sahá v českých zemích až do středověku. Pravidelná sčítání zavedla však až Marie Terezie

Sčítání je jednou z nejstarších statistických akcí vůbec. Jeho historie v českých zemích sahá až do středověku. Pravidelná sčítání lidu v českých zemích však stanovil až patent císařovny Marie Terezie z roku 1753. Za první moderní sčítání je pak...

„Dnešní výsledky ukázaly jednu velmi zajímavou věc. Totiž, že naše dvě největší města, tedy Praha a Brno, jsou v aktivitě zapojení obyvatel do sčítání aktuálně naprosto vyrovnaná,“ dodal v pondělí Rojíček. V hlavním městě Česka i v moravské metropoli lidé odeslali shodně 42,1 formuláře na každých 100 bytů.

Elektronické sčítání začalo v sobotu 27. března a skončí 11. května. Pomocí papírových dotazníků se lidé budou moci sečíst od 17. dubna.

Ohodnoť článek

Foto ČSÚ

Štítky sčítání lidu, ČSÚ, demografie, bydlení, byty, Česko, České Budějovice, Most, Tábor, Písek, Neratovice, Marek Rojíček, Český statistický úřad, okres Mělník, Kolín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Statistici zatím přijali zhruba dva miliony vyplněných sčítacích formulářů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.