Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jak by vypadala loď Ever Given v Hradci Králové? Na soutok by se nevešla

S netradičním nápadem přišla internetová stránka Ever Given Ever Ywhere, která dokáže ukázat kontejnerovou loď Ever Given kdekoli na planetě. Právě tato loď se před 14 dny zasekla v Suezském průplavu v Egyptě. Díky speciální aplikaci si nyní můžeme prohlédnout, jak by tato loď vypadala například na soutoku v Hradci Králové, vodní nádrži Rozkoš nebo na Úpě v Trutnově.

Lidé si sami mohou umístit loď kam chtějí. A to na TOMTO odkaze.  

Aplikace pracuje na principu satelitních snímků, přičemž dokáže udržet poměr lodi k okolnímu prostředí. Jednoduše tak zjistíme například to, že na Stříbrný rybník v Hradci Králové se loď zkrátka nevejde. Stejně tak by se nevešla na soutok řek v Hradci Králové ani za zimní stadion. 

Doslova komicky pak může vypadat například na Malé Úpě v Trutnově, kde zabírá plochu poloviny délky vlakového nádraží.  

Ever Given je jedna z největších kontejnerových lodí na světě. Měří 400 metrů na délku a necelých 60 metrů na šířku. Od kýlu k hlavní palubě loď měří skoro 33 metrů. Dosáhnout může maximální rychlosti 42 km/h. Najednou dokáže převést přes 240 tisíc tun nákladu, tedy zhruba dva tisíce lodních kontejnerů. Při takové zátěži je její ponor kolem 14,5 metrů.  

Chyba za 22 miliard korun  

Zaseknutá loď Ever Given v Suezském průplavu způsobila vládě škody ve výši zhruba 22 miliard korun. Loď se v úzkém kanálu zasekla přesně před čtrnácti dny, vyprostit se ji podařilo o šest dní později. Za tu dobu se vytvořila fronta 400 lodí, která musela počkat na proplutí. Mezi nimi byla i řada lodí, která převážela například dobytek.  

Několik lodí tak plulo po „staré“ trase kolem mysu Dobré naděje na jižním cípu Afriky. Taková zajížďka prodloužila plavbu o zhruba dva týdny.  

Zatím není přesně jasné, co nehodu způsobilo. Při proplouvání Suezského průplavu panují přísná bezpečnostní opatření a jasně daná pravidla. Šéf správy průplavu už dříve upozorňoval na to, že za nehodou nemůže být silný poryv větru ani písečná bouře.  

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ever Given Ever Ywhere

Štítky Ever Given, loď, Hradec Králové, Stříbrný rybník, Královéhradecký, kraj, aplikace, Suez, Suezský průplav, Trutnov, Egypt, Úpa, Afrika, Malá Úpa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Vávra

U těch 260t bych pár nul přidal,aby se to blížilo pravdě.

Úterý, 6. dubna 2021, 17:47Odpovědět

Jan Novotný

Najednou dokáže převést přes 260 tun nákladu.. to je trochu málo, ne?

Úterý, 6. dubna 2021, 15:23Odpovědět

Jak by vypadala loď Ever Given v Hradci Králové? Na soutok by se nevešla  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.