Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Turnaj Ondrášovka Cup přišel o svého hlavního sponzora. Kvůli dotační kauze ukončil spolupráci

Výrobce minerálních vod Ondrášovka oznámil ukončení spolupráce s pořadateli dětského fotbalového turnaje Ondrášovka Cup. Jako důvod uvedl aktuální dotační kauzu ohledně neoprávněného čerpání peněz z kasy krajského úřadu v Hradci Králové. Ondrášovka podporovala turnaj devět let.

Ondrášovka Cup je celorepubliková soutěž pro žákovské fotbalové týmy od osmi do třinácti let. Nejlepší celky z kvalifikačních kol hrají finálové turnaje jednotlivých kategorií. Celkem se do akce v loňském roce zapojilo 16 tisíc dětí. 

Na začátku měsíce oznámilo hejtmanství, že chce podat trestní oznámení kvůli možnému dotačnímu podvodu. Mělo jít o neoprávněné čerpání peněz z krajské kasy a vystavení falešných faktur. Ačkoliv organizátor půl milionu korun kraji vrátil, sponzor se rozhodl ukončit spolupráci.  

„Podporu dětského fotbalového turnaje jsme vnímali jako podporu aktivního sportování tisíců dětí. To považujeme za velmi důležité. Současná kauza s podezřením na dotační podvod a celé dění okolo ní nám ukázalo, že do takového fotbalového prostředí nepatříme,“ řekl Jannis Samaras, majitel společnosti Kofola Československo, která Ondrášovku vlastní.  

Ředitel dodal, že bude společnost hledat jiný způsob, jak podpořit děti ve zdravém pohybu a sportovních aktivitách. „I tato kauza, týkající se navíc dětského turnaje, ukazuje, že fotbal musí projít zásadní a hlubokou proměnou. A to bude nějakou dobu trvat,“ řekl. 

Případný dotační podvod na turnaji Ondráškova Cup v Hradci Králové bude prověřovat policie

Královéhradecký kraj podává trestní oznámení kvůli dotačnímu podvodu. Toho se měli dopustit organizátoři finálového turnaje Ondrášovka Cup, který se minulý rok konal v Hradci Králové. Pořádají spolek, jehož předsedou byl hokejový rozhodčí Petr...

„Značce Ondrášovka bychom chtěli velmi poděkovat za podporu během tisíců odehraných zápasů, kterých se zúčastnily desetitisíce dětí. Z malého turnaje, který debutoval v roce 2013 a kterého se tehdy zúčastnilo 28 mužstev, vyrostl unikátní projekt. Loňského, tedy posledního odehraného turnaje se již účastnilo téměř neuvěřitelných 803 týmů,“ říká Milan Musil, předseda spolku Ondrášovka Cup.

Organizátoři turnaje považují možný dotační podvod na účelovou kampaň. Za ukončením spolupráce však nevidí pouze komplikace spojené s neoprávněným čerpáním financí. Velkou částí k rozchodu přispěla i současná pandemická situace. 

“Náš turnaj se svým velkým potenciálem potřebuje silné a strategické partnerství. Pro jubilejní desátý ročník a ročníky nadcházející jsme proto jednali s partnery z ČR i zahraničí, kteří by s námi i do budoucna dokázali držet krok. Jméno nového generálního partnera turnaje představíme již v dubnu, po podpisu smlouvy o spolupráci,” řekl mluvčí turnaje Roman Kraus

Falešné faktury a imaginární pořadatelé 

Proplácení peněz ze získané dotace probíhá zpětně, na základě vystavených faktur pořadatelem. Jenže ty byly podle několika zdrojů deníku Sport zfalšované a vystavené na lidi, kteří se akce vůbec neúčastnili. Pod fakturami bylo i několik falešných podpisů.   

Spolek měl vyfakturovat rozhodčí, které na zápase nikdo neviděl. Vystaveno bylo i několik faktur pro smyšlené zdravotníky. Organizátor turnaje si měl vyfakturovat i posekání hřišť, zapůjčení lajnovačky, přenosné branky a praporky. Nic z toho ale nebylo potřeba. Navíc, hřiště nejsou na akcích Ondrášovka Cupu praporky vůbec označeny.  

"FAČR tento fakt považuje za smutnější o to více, že se jednalo o akci, které se v loňském roce zúčastnilo více než 16 tisíc malých dětí, které tento turnaj měl vést ke vztahu k fotbalu a pohybovým aktivitám obecně," řekl mluvčí FAČR Michal Jurman. Organizátor akce všechny peníze proplacené Královéhradeckým krajem vrátil.   

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Ondrášovka cup, turnaj, fotbal, sport, dotace, podvod, trestní oznámení, Královéhradecký, kraj, sponzor, Ondrášovka, Kofola, peníze, FC Hradec Králové, Fotbalová asociace České republiky, Kofola ČeskoSlovensko, Jannis Samaras, Roman Kraus, Michal Jurman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnaj Ondrášovka Cup přišel o svého hlavního sponzora. Kvůli dotační kauze ukončil spolupráci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.