Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Královéhradecký kraj se dostal na prosincová čísla. I nadále pandemie zpomaluje

Situace v Královéhradeckém kraji se nadále zlepšuje a šíření nákazy COVID-19 zpomaluje. Potvrzují to čísla krajských hygieniků i ministerstva zdravotnictví. V současné době také povoluje tlak na lůžka intenzivní péče. V příštím týdnu by měla odstartovat další fáze očkování. Otevřeno má být celkem 11 očkovacích míst. Vakcínu dostanou i další praktičtí lékaři.

Statisticky se Královéhradecký kraj dostal na čísla, které vykazoval na začátku prosince. Například ve středu bylo v kraji odhaleno 272 nákaz onemocnění COVID-19. V současné době se nákaza nejrychleji šíří na Jičínsku, naopak nejvíce zpomalila v okrese Trutnov.  

Situace v nemocnicích se začíná uvolňovat  

Královéhradecký kraj si začíná vést dobře i v nemocničních zařízeních, kde klesá nápor na jednotky intenzivní péče. Během tohoto týdne bylo volných v průměru kolem 210 klasických covidových lůžek a 17 postelí na jednotkách JIP a ARO. Nemocnice jsou tak stále připravené přijmout pacienty z jiných krajů.  

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové je v současné době hospitalizováno zhruba 160 lidí s onemocněním COVID-19. Pět desítek z nich je na jednotkách intenzivní péče. 

Stále se však nedaří vyřešit personální nedostatky. „Velkým problémem byl vysoký počet v práci nepřítomných zdravotníků, stále jich chybí více než 300,“ řekl mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor. Nemocnici se alespoň podařilo zařídit péči o děti zaměstnanců, ty tak mohou zůstat v práci. 

V Královéhradeckém kraji povolil tlak na lůžka intenzivní péče. Situace se nadále zlepšuje

Epidemiologická situace v Královéhradeckém kraji se i nadále zlepšuje. V několika posledních dnech se podařilo uvolnit některá lůžka na jednotkách intenzivní péče. Díky tomu klesl tlak na jejich kapacitní maxima. V těchto dnech je pro covidové...

 

V příštím týdnu se rozjede očkování ve velkém  

Příští týden by se měla spustit další fáze očkování. Díky větším dodávkám vakcín bude v Královéhradeckém kraji otevřeno 11 očkovacích míst. Hejtmanství má v plánu vyočkovat zhruba 150 tisíc dávek vakcín měsíčně. Většinu z nich aplikují nemocnice a očkovací místa, další dostane i zhruba dvoustovka praktických lékařů.  

V pondělí se v Rychnově nad Kněžnou spustil testovací provoz očkovacího centra. „Od 1. dubna se začíná očkovat velkokapacitně, tedy pokud budou dávky vakcín,“ potvrdil mluvčí kraje Dan Lechmann. Podle zástupců kraje bude rychnovské centrum schopné zajistit až 15.000 dávek vakcíny měsíčně. 

V Rychnově nad Kněžnou začal zkušební provoz očkovacího centra

V Rychnově nad Kněžnou ve společenském centru dnes začal zkušební provoz očkovacího centra. Jedná se o první podobné zařízení mimo nemocnice v Královéhradeckém kraji. Ve dvou sálech bývalé knihovny je pět očkovacích míst, kde se lidé mohou nechat...

 

I přes nedostatky v dodávkách vakcín se v Královéhradeckém kraji daří očkovat. Vyočkováno bylo přes 72 tisíc dávek, přes 18 tisíc lidí dostalo druhou dávku. "V porovnání s ostatními kraji jsme na tom z hlediska očkování velmi dobře," řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).  

Očkování si pochvaluje i pětaosmdesátiletá paní Roubíčková z Nové Paky. Na očkování do velkokapacitního centra by nešla. „Očkování mi nabídla moje praktická lékařka. Všechno zařídila a dala mě termín. První dávku už mám,“ řekla. Na druhou půjde začátkem příštího měsíce.   

Kraj překonal hranici 100 tisíc pozitivních testů  

Od začátku pandemie bylo v Královéhradeckém kraji pozitivně otestováno něco přes 100 tisíc lidí. Přesné číslo se v materiálech krajských hygieniků a ministerstva zdravotnictví liší. Hygienická stanice k dnešnímu dni evidovala 99.975 pozitivních testů. Ve statistikách ministerstva jich je vykázáno 100.663. To odpovídá zhruba 18 procentům z celkového počtu obyvatel Královéhradeckého kraje.  

Nejvíc potvrzených případů onemocnění COVID-19 bylo za poslední rok potvrzeno na Hradecku. Zde bylo provedeno více než 30 tisíc pozitivních testů. Naopak nejméně nemocných lidí je evidováno na Jičínsku. Od začátku pandemie zde bylo nakaženo jen 13 tisíc lidí. 

Celkově v Královéhradeckém kraji zemřelo s onemocněním COVID-19 1.478 lidí. Nejvíce obětí má ve statistikách Náchodsko, celkem 421 lidí. Naopak nejméně mrtvých evidují na Jičínsku.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky přehled, Královéhradecká, kraj, COVID-19, pandemie, koronavirus nemocnice, kapacita, Královéhradecký kraj, očkování, okres Jičín, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Martin Červíček, Jakub Sochor, Trutnov, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj se dostal na prosincová čísla. I nadále pandemie zpomaluje  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.