Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradec Králové chce začít s rekonstrukcí podloubí na Velkém náměstí. Povolení musí dát majitelé domů

Rekonstrukce Velkého náměstí v Hradci Králové by se mohla chytit za ruku se stavbou nového fotbalového stadionu. Oba dva projekty radnice řešila několik desítek let a dlouho se nic nedělo. Vedení města proto přišlo s nápadem, že opraví historické náměstí po etapách. Začít chce podloubím. K tomu však potřebuje souhlas všech majitelů domů.

„V úvodní etapě, která řeší opravy podloubí, nyní oslovujeme vlastníky domů, zda jsou ochotni se dohodnout na společném postupu a souhlasí se záměrem, kdy město opraví veřejně přístupnou část jejich nemovitosti, tedy právě podloubí,“ vysvětlil na tiskové konferenci primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). Tyto části budov by město opravilo na své vlastní náklady.  

Pokud město získá souhlas od všech dotčených majitelů, nechá zpracovat projekty a zažádá o stavební povolení. Během první etapy oprav by radnice ráda opravila dlažbu, přilehlé schodiště a podloubí vymalovala. V plánu je i vybudování takzvané kabelové chráničky přímo pod povrchem. Do té by se v budoucnu mohla uložit potřebná kabeláž, která bude potřeba po velké rekonstrukci náměstí.  

Samotný souhlas mezi dveřmi městu stačit nebude. Se všemi majiteli domů je třeba podepsat řádnou smlouvu, ve které budou specifikované všechny náležitosti. V ní se radnice například zaváže k tomu, že bude chodník pod podloubím udržovat.  

„Již jsme provedli zakreslení stavu sítí, které by mohly být opravou dotčeny a připravili jsme po konzultaci se státní památkovou péčí i první návrhy, jak při opravě podloubí postupovat. Tyto návrhy jsou současně přílohou dopisu majitelům domů jako výchozí podklad,“ doplňuje investiční náměstek primátora Jiří Bláha (ODS). 

Je bezpodmínečně nutné, aby s rekonstrukcí podloubí souhlasili majitelé všech dvanácti domů na severní straně Velkého náměstí. „Nechceme na vlastníky nemovitostí nijak naléhat s termínem. Předpokládáme však, že i jim jde o to, aby se náměstí co nejdříve stalo znovu živou a příjemnou částí našeho města. Věříme, že veškeré jejich případné připomínky budeme schopni zapracovat a současně z jejich strany bude vůle umožnit opravy co nejdříve, tedy ještě letos,“ uzavírá primátor.  

Rekonstrukce náměstí se řeší už 15 let  

Už 15 let uplynulo od prvních nápadů na rekonstrukci Velkého náměstí v Hradci Králové. Původně bylo v plánu opravit náměstí najednou, avšak narazilo se na několik problémů, které nebyla radnice schopna vyřešit. Současné rozdělení do etap se tak zdá lépe realizovatelná. 

Úplně poslední by mělo na řadu přijít parkování. Právě odstranění parkovacích míst z historického centra byl jeden z důvodů sporu mezi bývalým vedením města a spolkem, který zastupoval Roman Grym. Ten poukazoval na případné problémy s parkováním, které budou muset řidiči po rekonstrukci řešit.   

Spor se vyostřil natolik, že celý projekt (kvůli podjatosti) musel přezkoumat stavební úřad v Hořicích. To přípravu rekonstrukce prakticky zastavilo. Kvůli malé personální kapacitě hořického úřadu byla dokumentace zablokovaná doslova několik let. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Puš | MMHK

Štítky Velké náměstí, Hradec Králové, rekonstrukce, podloubí, souhlas, oprava, plán, smlouva, radnice, projekt, ODS, Alexandr Hrabálek, Jiří Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové chce začít s rekonstrukcí podloubí na Velkém náměstí. Povolení musí dát majitelé domů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.