Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Místo betonových sádek vznikne vodní tůň. Roudničku a Datlík v Hradci Králové čekají změny

Velké změny čekají přírodní památky Roudnička a Datlík v Hradci Králové. Nevyužívané betonové sádky nahradí přírodní vodní tůň. Odstranění starých sádek a příprava nové vodní plochy bude stát necelých půl milionu korun. 99 tisíc korun poskytne Královéhradecký kraj.  

„Vznikne hodnotný biotop pro obojživelníky, který zvýší biodiverzitu přírodní památky. Očekáváme, že tuto lokalitu velmi rychle osídlí zejména skokan skřehotavý, skokan zelený a čolek obecný. Tůň jim svými parametry poskytne vhodné prostředí k životu i rozmnožování,“ říká náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). 

Nová tůň by měla být hluboká maximálně 1,4 metrů a živočichům umožní plynulý přechod z vody na souš. Nová vodní hladina by mohla do přírodní památky Roudnička a Datlík přilákat například nové vážky. Lepší podmínky získají i ohrožené tajničky. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky sádky, tůň, příroda, voda, Hradec Králové, Datlík, Roudnička, objživelník, přírodní památka, Královéhradecký kraj, Pavel Bělobrádek, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo betonových sádek vznikne vodní tůň. Roudničku a Datlík v Hradci Králové čekají změny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.