Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Hejtmanství začíná používat samotestovací sady ze slin. Týdně testy musí projít zhruba 300 zaměstnanců

Krajský úřad Královéhradeckého kraje odedneška přechází na antigenní testování ze slin. Do teď zaměstnance hejtmanství testovali zdravotníci dvakrát týdně. Nové testy budou provádět zdravotníci sami na svých pracovištích. Každý z nich bude muset být otestován minimálně jednou týdně.

„Tím, že přestupujeme na samotesty, tak dosavadní testování končí. Budeme testovat ve stejné dny, jako doteď, tedy v úterý a středu. Testovat se budou zaměstnanci sami jednou týdně, vždy v určený čas na svém pracovišti," řekl mluvčí úřadu Dan Lechmann.  

Na úřadě pracuje zhruba 430 zaměstnanců, na které se vztahuje pravidelné testování. Výjimku mají ti, kteří pracují z domova. Pravidelné testování se tak týká zhruba 300 zaměstnanců. Pro ně hejtmanství objednalo dva tisíce samotestovacích sad. Jeden test vyšel na 150 korun. Toto množství vystačí na zhruba měsíc provozu. „Už máme ale objednáno dalších pět tisíc kusů testovacích sad, které by měly dorazit do konce týdne," vysvětluje Lechmann.  

Testování na krajském úřadu začalo 11. března. Antigenní testování vyšlo pozitivní u čtyř desítek zaměstnanců. Všichni tak podstoupili PCR testování. To ani u jednoho z nich onemocnění COVID-19 nepotvrdilo. V případě pozitivního výsledku musí zaměstnanec bezodkladně opustit pracoviště a kontaktovat svého praktického lékaře. 

Testování se nevyhnou ani nejmenší firmy a živnostníci 

Od 6. dubna se povinnost rozšíří o firmy do 10 zaměstnanců a živnostníky. Každý týden se tak podle ministryně Aleny Schillerové (ANO) testům podrobí až čtyři miliony lidí, průměrně půl milionu denně. "Plošné testování je spolu s očkováním naše hlavní jízdenka zpět do normálního života," napsala. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Královéhradecký, kraj, úřad, test, COVID-19, zaměstnanec, Královéhradecký kraj, Alena Schillerová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmanství začíná používat samotestovací sady ze slin. Týdně testy musí projít zhruba 300 zaměstnanců  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.