Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Safari Park řeší existenční krizi. V krajním případě se začne zbavovat svých zvířat

Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem řeší doslova existenční krizi. Jen na krmivu pro svá zvířata a platech zaměstnanců platí šest milionů korun měsíčně. Už několik měsíců je zavřeno a zahrada tak přežívá na finanční podpoře kraje a podporovatelů. Pokud to takhle půjde dál, může dojít k omezení počtu zvířat, tvrdí ředitel zahrady.

"Situace se dál dramatizuje. Aktuálně vyčíslujeme škodu safari parku způsobenou koronavirovými opatřeními na pětatřicet milionů. Pokud by i nadále přetrvával tak nepříznivý vývoj věcí, a ještě by se prohlubovala špatná situace státu, museli bychom zavést ještě intenzivnější úsporná opatření," upozorňuje ředitel Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem Přemysl Rabas

Právě další úsporná opatření mluví o omezení údržby, snížení platů zaměstnanců nebo omezení počtu zvířat. Ve vybraných skupinách by si zoologická zahrada nechala jen chovatelsky potenciální zvířata, zbytek by byl přestěhován do jiných zoologických zahrad po celém světě.  

Zahrada může přijít o většinu svých zvířat  

„Zejména omezení počtu zvířat je až zcela poslední možností,“ potvrdila mluvčí zahrady Zuzana Boučková. Stěhování nastane v takovém případě, kdy už se zahrada nebude schopná o svá zvířata postarat. Například když dojdou peníze na krmivo nebo omezení personálu, který má zvířata na starosti.  

Pokud se k tomuto kroku Safari Park odhodlá, budou zvířata přestěhovaná do zoologických zahrad, které jsou (i přes současnou pandemii) otevřené. V těchto zahradách by se dvorská zvířata stala členy nových chovných skupin. Ředitel Přemysl Rabas potvrdil, že by byla většina přesunů trvalá. Zahrada by tak přišla o velký počet současně chovaných zvířat. 

Safari Park ve Dvoře Králové funguje jako největší genetická banka afrických zvířat na světě. Případné stěhování zvířat by tak mohlo mít následky nejen na návštěvnost, ale i ochranu ohrožených druhů. Zahrada se už několik desítek let podílí například na záchraně ohrožených nosorožců nebo zeber.  

Současné příspěvky Safari Parku nestačí  

Ačkoliv dostává Safari Park část ztrát ze strany Královéhradeckého kraje. Dalším příjmem je i pomoc veřejnosti a také velkých partnerů, které zoologickou zahradu podporují pravidelně. Ani tak peníze na provoz zahrady bez návštěvníků nestačí. 

Podle Rabase zahrada v tomto stavu vydrží maximálně do května. Pokud to té doby nepřijde větší finanční podpora ze strany státu, může dojít na výše zmiňovaná opatření. A to včetně stěhování zvířat.   

Jak zoologické zahradě pomoct?  

Ačkoliv je Safari Park pro návštěvníky uzavřený, zahrada i přesto vymyslela několik způsobů, jak své fanoušky do podpory zapojit. „Pokud rádi navštěvujete dvorský safari park a chtěli byste podpořit jeho provoz i v této těžké době, vyberte si některou z variant, jak nám pomoci,“ řekla Boučková.  

Jednou z možností je samotná adopce některého ze zvířat. To lze udělat za částku od 500 korun na rok. Souběžně s adopcí dostanou zájemci i volné vstupenky a certifikát. Tento způsob podpory tak může být věnován i jako dárek.  

Dlouhodobým projektem Safari Parku ve Dvoře Králové je akce Pozvi zvíře na oběd. Prakticky jakémukoli zvířeti v zahradě mohou lidé přispět na jeho krmivo, které stojí od 100 do 500 korun. „Abychom respektovali přirozené chování zvířat, některá je možné zvát na snídani, další na oběd, populární brunch či večeři,“ doplňuje Přemysl Rabas. 

Ve spolupráci se spolkem Natura Viva zoologická zahrada uspořádala sbírku, do které mohou lidé přispět pomocí dárcovské DMS. Vybrané peníze jsou věnovány na chov a záchranu ohrožených nosorožců. V současné době jich je v zahradě necelých 20. DMS zprávu lze posílat na 87 777 ve tvaru DMS SAFARI 30 / 60 / 90 (podle toho, kolik peněz chtějí lidé poskytnout).  

Na podporu ochranářské činnosti (především v Africe) vzniklo charitativní konto Wildlife. Peníze zahrada využívá především na transporty, které jsou třeba při návratu zvířat do volné přírody. Příspěvky na tento účet podporují i veterinární zákroky a například i zabezpečení zvířat. Darovat lze online na webu safari parku. 

Safari Park ve Dvoře Králové můžete podpořit i na tomto odkazu

Ohodnoť článek

Štítky Safari Park, Dvůr Králové, zvířata, stěhování, omezení, finance, výdaje, podpora, zoo, ZOO Dvůr Králové, zahrada, Dvůr Králové nad Labem, zoologická zahrada, Přemysl Rabas, peníze, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park řeší existenční krizi. V krajním případě se začne zbavovat svých zvířat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.